Crostata Tiramisù

30 aug

Gisteren was het  26 jaar geleden dat Robert en ik in het huwelijk traden. Dat is best een feestje waard en bij feest hoort taart! In één van de Italiaanse tijdschriften stond het recept van deze Crostata Tiramisu en die zag er heel lekker uit. In het recept stond als één van de ingrediënten Gianduia. Op de foto in het blad leek dat erg op Nutella. Toch maar even advies gevraagd aan Antoinette van Italiaans koken met Antoinette en zij vertelde mij dat Gianduia veel lekkerder is dan Nutella en dat zij het recept van Gianduia op haar blog had staan. En inderdaad, het is heel lekker. Voor de Crostata had ik niet zoveel nodig, dus de rest kan lekker op brood!

Pasta frolla:

  • 250 gr. bloem
  • 150 gr. suiker
  • 150 gr. boter
  • 1 ei
  • beetje citroenrasp
  • snufje zout

Doe de bloem, zout, de zachte boter (in stukjes) in een grote kom en meng het met een vork. Vervolgens het ei, citroenrasp en de suiker toevoegen. Kneed hiervan een deegbal en laat deze een half uur onderin de koelkast rusten.

Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier. Rol het deeg uit tot een grote ronde lap en bekleed hiermee de springvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een vel bakpapier op het deeg en strooi daar droge bonen of keramische kogels op. (blind bakken) Bak de taartbodem 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.  Verwijder de bonen of kogels en het papier. Verdeel de gianduia over de bodem en laat de bodem in de vorm afkoelen.

Voor de vulling:

  • 300 gr. mascarpone
  • 2 eieren, gesplitst
  • 30 gr. suiker
  • 30 gr. Gianduia
  • Savoiardi (lange vingers)
  • ½ kopje koffie
  • cacao om te bestrooien

Klop de eigelen met de suiker tot een schuimige, licht gele room. Doe de mascarpone bij het mengsel en roer het goed door elkaar. Klop de eiwitten stijf. Spatel deze heel luchtig door het mascarponemengsel tot het een homogeen mengsel is.

Smeer de helft van het mascarponemengsel over de taart bodem. Besprenkel de savoiardi met koffie en leg ze op het mascarponemengsel. Doe er de rest van het mascarponemengsel over en zet de taart tenminste 2-3 uur in de koelkast. Voor het opdienen bestrooien met cacaopoeder.

Gianduia:

  • 70 gram hazelnoten
  • 100 gram pure chocolade (ik gebruik chocolade met 70% cacao)
  • 90 gram suiker
  • 80 gram boter
  • 100 gram (geen dl) melk

Verhit ruim water in een pan tot het kookt.

Doe ondertussen de suiker in een keukenmachine en maal fijn. Doe er de hazelnoten bij en maal nogmaals tot alles fijn is en er een zachte pasta ontstaat. Doe er de chocolade bij en nogmaals malen. Doe er de melk en de boter bij terwijl de keukenmachine maalt.

Verwarm de ingrediënten au bain-marie en roer totdat de chocolade gesmolten is.

Laten stollen en bewaren in de koelkast.

Goed voor een pot van ongeveer 440 gram Gianduia.

Bron: Dolce Idee nr. 33 juli/aug 2012

19 Reacties to “Crostata Tiramisù”

  1. Italiaans koken met Antoinette augustus 30, 2012 bij 9:24 am #

    Gefeliciteerd Wilma! Je bent wel una golosa! Echt feestelijk. Ciao!

  2. kookgekwilma augustus 30, 2012 bij 9:26 am #

    Grazie Antoinette!!!! Ciao!

  3. Judith augustus 30, 2012 bij 9:43 am #

    De taart ziet er super uit! En nog gefeliciteerd!

  4. carline brouwer augustus 30, 2012 bij 9:44 am #

    Ik had het geluk dat ik deze taart mocht proeven! En wat was hij lekker. Deze ga ik zelf ook een keer maken Wilma. Een super recept! Ook de bodem vond ik erg lekker, dat wil ook nog wel eens verschillen. Verder was het weer erg gezellig!

  5. kookgekwilma augustus 30, 2012 bij 9:44 am #

    Dank je wel Judith!

  6. kookgekwilma augustus 30, 2012 bij 9:46 am #

    Heb jij je naam veranderd??? Carline??? We hebben gisteravond met z’n allen zitten genieten van de taart. Het is een blijvertje….. Dat zegt genoeg he? Was zeker gezellig gisteren!!! X

  7. carlolinebrouwer augustus 30, 2012 bij 10:07 am #

    Tikfoutje Wilma, naweeën van de Mirto.! ;-))

  8. kookgekwilma augustus 30, 2012 bij 10:09 am #

    Nog steeds dus, want nu heet je weer Carloline hahahaha. Die Mirto is niks voor jou hoor! 😉

  9. Els augustus 30, 2012 bij 10:28 am #

    Ha daar is het dan, de taart! Na al het gegein ga ik het zeker maken, mijn verjaardag lijkt me een goede gelegenheid! En Carloline…1 glaasje is voortaan genoeg hoor 🙂

  10. habitas koken (@habitaskoken) augustus 30, 2012 bij 12:14 pm #

    Hoi Wilma, ik ben helemaal blij met je recept 🙂 . Ik ga hem zeker maken en ik verheug me er nu al op!

  11. kookgekwilma augustus 30, 2012 bij 12:38 pm #

    Met je verjaardag pas????? Eerst een keer proefbakken hoor! Stel dat je ‘m niet lekker vind hahaha.

  12. kookgekwilma augustus 30, 2012 bij 12:39 pm #

    Gelukkig!!! Snel die verbouwing afhandelen en dan de keuken in!!!

  13. lekkerhappen augustus 30, 2012 bij 11:37 pm #

    Nog van harte gefeliciteerd met jullie huwelijksverjaardag! De taart ziet er heerlijk uit!

  14. kookgekwilma augustus 30, 2012 bij 11:47 pm #

    Dank je! De taart is echt heerlijk!!

  15. Nina september 1, 2012 bij 11:09 am #

    Gefeliciteerd! En wat een hemelse taart, krijg er gelijk zin in!

  16. kookgekwilma september 1, 2012 bij 11:35 am #

    Dank je wel Nina. De taart is echt lekker!! 🙂

  17. Leonie september 9, 2012 bij 3:38 pm #

    Heb gisteravond ook heerlijk mogen genieten van deze verrukkelijke taart!!!!

  18. kookgekwilma september 9, 2012 bij 3:39 pm #

    🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ciambella della nonna « kookgek wilma - november 21, 2012

    […] gemaakt van Giundia. Dit is een Italiaanse hazelnootpasta die ik al eens eerder heb gemaakt voor de Crostata Tiramisù. Ben je in het bezit van een keukenmachine, probeer dit dan eens zelf te maken. Het is niet zo […]

Geef een reactie op Els