Salame di cioccolato

5 mei

Afgelopen week waren mijn jongste dochter en ik een paar dagen in Bologna. Anderhalf jaar geleden waren we daar ook en we vonden het de moeite waard om nog eens te gaan. Buiten dat we veel gelopen en gezien hebben, hebben we daar natuurlijk ook heerlijk gegeten. Bologna wordt ook wel de culinaire hoofdstad van Italie genoemd, dus dat zegt genoeg. We hebben piadina gegeten, tigelle met bijbehoren plank met vleeswaren en kaas. En natuurlijk tagliatelle alla Bolognese. Als dessert hadden Zuppa Inglese en salame di cioccolato. Mijn dochter was meteen enthousiast toen ze de salame di cioccolato op de menukaart zag, want die had ik ooit in een ver verleden ook wel eens gemaakt. Ze kreeg een bordje met 3 plakjes salami en wat mascarponecreme erbij geserveerd. De salame was erg lekker en niet te zoet. Al met al genoeg reden om het thuis weer eens te maken. Gelukkig had ik alle ingrediënten in huis zodat we er snel weer van konden genieten.

Ingrediënten voor ca. 8 personen:

  • 200 g pure chocolade
  • 250 g droge biscuitjes
  • 150 g boter, op kamertemperatuur
  • 70 g poedersuiker
  • 30 g rum
  • 2 eieren M
  • 10 g cacaopoeder

Hak de chocolade fijn en doe het in een kom. Smelt het in de magnetron of au bain-marie. Laat het afkoelen. Breek ondertussen de droge biscuitjes in stukjes. Ze mogen niet te groot, maar ook niet te klein zijn.

Doe de boter (op kamertemperatuur) in een andere kom en roer het met een spatel om het zacht te maken. Voeg de poedersuiker toe en meng het goed door de zachte boter. Voeg vervolgens de gesmolten chocolade toe en meng alles met de spatel door elkaar.

Voeg de eieren toe en meng ze door het mengsel. Voeg de rum toe en meng het opnieuw. Zeef de cacao boven het mengsel en roer alles goed door elkaar tot je een homogeen mengsel hebt.

Voeg de biscuitjes toe en meng opnieuw alles goed door elkaar. Breng het verkregen mengsel over op een vel bakpapier en vorm er met je handen een worst van. Breng de salami vervolgens over op een groot stuk huishoudfolie en rol het op, waarbij je de uiteinden goed sluit om zo een nauwkeurige vorm te krijgen.

Laat de chocoladesalami minimaal 3 uur in de koelkast opstijven. Verwijder dan het huishoudfolie en bestrooi de salami met poedersuiker. Snijd de salami in plakjes. De salami is nu klaar om te serveren.

Bron: Giallo Zafferano

Plaats een reactie