Crostata con panna cotta ai mirtilli

24 sep

Deze crostata con panna cotta ai mirtilli ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook nog eens heel erg lekker. Eet de taart als dessert na een lekkere maaltijd of serveer het bij de koffie of thee. Mocht je de panna cotta erg lekker vinden, kun je deze natuurlijk ook afzonderlijk maken. Giet de gekookte room, als deze gemengd is met de bessen, in puddingvormpjes en laat het in de koelkast opstijven. Wat verse bessen en een toefje slagroom erbij en je hebt een heerlijk dessert.

Ingrediënten:

Voor de taartbodem:

  • 250 g Italiaanse 00- of patentbloem
  • 90 g suiker
  • 2 eidooiers
  • rasp van 1/2 citroen
  • 125 g (koude) boter, in kleine stukjes

Voor de vulling:

  • 100 g blauwe bessen + extra voor decoratie
  • 150 g suiker
  • sap van 1/2 citroen
  • 500 ml slagroom
  • 4 g gelatine
  • verse munt blaadjes, voor decoratie

Meng in een grote kom de bloem met de suiker. Maak een kuiltje in het midden en doe hier de eidooiers in. Voeg het citroenrasp en de boter toe. Meng alles zo snel mogelijk door elkaar tot een compact deeg. Het deeg mag niet warm worden. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.

Ondertussen maak je de panna cotta: Doe 50 g suiker in een pan en voeg de bessen en het citroensap toe. Laat het op laag vuur ca. 10 minuten koken, tot de suiker is opgelost en het fruit zacht is. Pureer het mengsel met een staafmixer en giet het daarna door een zeef.

Week de gelatine 10 minuten in koud water. Verwarm de room met de resterende suiker totdat deze volledig is opgelost. Voeg de gelatine toe en roer dit goed door de room. Haal de pan van het vuur en voeg de gepureerde bessen toe. Roer alles met een garde goed door elkaar en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Haal het deeg uit de koelkast. Beboter een taartvorm van 22-24 cm en bestrooi het lichtjes met bloem. Rol het deeg uit tot een ronde lap van 4-5 mm dikte en bekleed hiermee de taartvorm. Snijd het overtollige deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem, maar niet te diep, anders gaat de vulling erdoor. Zet de taartbodem 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180˚C. Leg een vel bakpapier op de taartbodem en verdeel er bak-erwten over. Bak de taartbodem 15-20 minuten, verwijder daarna de erwten en het bakpapier. Bak de bodem nog eens 15-20 minuten. Haal de taart uit de oven en laat hem volledig afkoelen.

Giet de panna cotta over het deeg en strijk het glad. Zet de taart 4-5 uur in de koelkast om op te stijven. Decoreer de taart met blauwe bessen en wat muntblaadjes.

Bron: Ricetta.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: