Zelf verse pasta maken is toch wel één van de leukste dingen om te doen op kookgebied. In het verleden gebruikte ik de kneedmachine om de pasta te kneden, tegenwoordig doe ik het met de hand en eigenlijk gaat me dat ook steeds beter af. De vulling van deze ravioli is gemaakt van aubergine, ui en tomaten. In de beschrijving van het recept staat dat je het vel van de aubergine, na het roosteren in de oven, eraf moet trekken. Dat lukte mij niet zo, dus heb ik het met een mesje eraf gesneden. Een volgende keer ga ik de aubergine maar van tevoren schillen. Hoplijk werkt dat beter. In het maken van deze ravioli zit wel aardig wat tijd, maar dat is het wel waard, want het is een heerlijk gerecht!
Ingrediënten voor 4 personen (tussengerecht):
Voor de ravioli:
- 300 g bloem
- 3 eieren
- zout
Voor de vulling:
- 1 aubergine
- 2 el olijfolie
- 2 el boter
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 rijpe tomaten, geblancheerd, ontveld en in blokjes
- verse basilicumblaadjes, gescheurd
- versgeraspte Parmezaan
- zout
Snijd de aubergines in plakken, leg ze in een vergiet, bestrooi ze met zout en laat ze 30 minuten uitlekken. Verwarm ondertussen de oven voor op 100˚C. Spoel het zout van de aubergines en rooster de plakken gedurende 30 minuten in de oven tot ze droog zijn. Trek het vel eraf en hak het vruchtvlees fijn.
Zeef de bloem in een bergje op een schoon werkvlak, maak een kuiltje in het midden en breek de eieren erin. Voeg een mespunt zout toe. Meng de eieren geleidelijk met de bloem en kneed alles tot een zacht en elastisch deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten.
Verhit de olie en 1 eetlepel boter in een ondiepe steelpan, voeg de ui en de knoflook toe en fruit ze op laag vuur tot ze zacht zijn. Doe de tomaten erbij en laat ze 15 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de aubergines toe en verhit het geheel tot het mengsel dik en niet te vochtig is. Zet het vuur uit en roer de basilicum en Parmezaan erdoor.
Rol de pasta tot een dunne lap uit. Leg op één helft van het pastavel hoopjes vulling op regelmatige afstand van elkaar op een rij en vouw de andere helft over de vulling heen. Druk het deeg rondom de vulling aan en snijd er ravioli van.
Breng een grote pan water met zout aan de kook, leg de ravioli erin en kook ze 3-4 minuten of tot ze al dente zijn. Haal de ravioli met een schuimspaan uit het water en roer ze voorzichtig in een grote pan door 1 eetlepel boter (of meer) en geraspte Parmezaan.
Bron: De Zilveren Lepel Kookschool: Pasta.
Hoe meer pasta filmpjes je bekijkt hoe meer zin je erin krijgt om het zelf te doen inderdaad. De vellen rol ik nog wel machinaal uit. Maar tagliatelle etc kan dan zo gesneden worden met de hand
Die vellen zijn, denk ik, best lastig om met de hand te doen, maar de rest is allemaal handmatig te doen. Lekker bezig zijn zo!! 🙂