Pane alle noci

5 jan

Eind oktober zijn wij naar de wintereditie van het Italie evenement ,”Sapori d’Inverno”, geweest. Altijd leuk om weer bekenden tegen te komen. Via social media ben ik een paar jaar geleden in contact gekomen met Willem van Hoorn van “Il Vero Gusto” en hij had daar ook een stand. Willem verkoopt o.a. olijfolie van het merk Museum. Het assortiment Italiaanse producten wordt steeds weer uitgebreid en hij verkoopt nu ook speltpasta en speltbloem. Natuurlijk ga ik nooit met lege handen weg bij Willem, dus de laatste keer had ik wat pasta gekocht en kreeg ik van Willem een pak speltbloem mee. Daar heb ik dit heerlijke brood met walnoten van gebakken.

Paneallenoci

Ingrediënten:

  • 300 g volkorenmeel
  • 160 g speltmeel
  • 40 g boekweitmeel
  • 100 g walnoten (gepeld)
  • 340 g lauwwarm water
  • 3 g droge gist
  • 8 g zout

Hak de walnoten in stukjes en zet ze opzij. Meng de drie meelsoorten door elkaar in de kom van een standmixer en voeg de droge gist toe. Voeg het water toe en kneed het deeg 8-10 minuten. Voeg daarna het zout en de walnoten toe en kneed alles goed door elkaar. Doe het deeg in een met olie ingevette kom, draai het rond zodat de olie overal op het deeg zit. Dek de kom af met plasticfolie of een douchemuts en laat het op een tochtvrije plaat 3,5 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Stort het deeg op een met olie ingevette werkplek, bol het op en dek het af. Laat het 20 minuten rusten. Bol het deeg nogmaals op en leg het met de goede kant naar beneden in een met bloem bestrooid rijsmandje. Dek het af met plasticfolie of een douchemuts en laat het op een tochtvrije plek 1 uur rijzen. Het deeg is goed als je er met een natte vinger op drukt en het deeg langzaam terugveert. Verwarm ondertussen de oven voor op 230˚C en zet een vuurvaste schaal op de bodem van de oven.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Los het deeg voorzichtig uit het rijsmandje op de bakplaat en snijd het in. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven. Giet 150 ml kokend water in de vuurvaste schaal onderin de oven en sluit de oven direct (pas op je handen!) Haal na 20 minuten het bakpapier onder het brood vandaan en verwijder de vuurvaste schaal uit de oven. Bak het brood nog eens 20 minuten. Haal het brood uit de oven en laat het op een rooster afkoelen.

Bron: Giallo Zafferano

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: