Tortelli di Zucca

13 Dec

Dit gerecht wordt, naar ik heb gelezen, traditioneel in (Noord) Italie op kerstavond gegeten. En natuurlijk vind ik het leuk om een traditioneel gerecht te maken, ook al woon ik niet in Italie. In de vulling van deze tortelli zit mostarda. Mostarda is gekonfijt fruit in een zoete siroop waaraan mosterdpoeder is toegevoegd en wordt in het noorden van Italie gegeten bij o.a. gekookt vlees. Het is te koop bij Italiaanse delicatessen winkels onder de naam Mostarda di Cremona of Mostarda di Frutta. Toen ik in oktober in Rome was heb ik er in diverse winkels naar gezocht, maar niets gevonden. Op weg naar  huis, zag manlief een pot staan in een delicatessenwinkel op het vliegveld. Die ging natuurlijk mee naar huis. Mocht je nu geen mostarda kunnen vinden en je wil dit gerecht toch maken, laat de mostarda dan achterwege. De hoeveelheid vulling is erg veel, dus er blijft vast nog over als je de tortelli hebt gevuld. Je kunt het ook bij vleesgerechten gebruiken en ook op kaas is het erg smakelijk. De smaak is zoet-pittig, heel apart en lekker.

TortellidiZucca

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 g verse pasta
  • zout naar smaak
  • 60 g Parmezaanse kaas

Vulling:

  • 550 g oranje pompoenvlees
  • olijfolie
  • 100 g amaretti koekjes, verkruimeld
  • 100 g mostarda di frutta (of Cremona), de vruchten in kleine blokjes

Saus:

  • 80 g boter
  • 10 verse salieblaadjes

Verhit de oven tot 200˚C. Snijd de pompoen in middelgrote stukken en doe ze in een braadslee. Sprenkel er wat olijfolie over en rooster de pompoen in circa 30 minuten gaar. Schep het vruchtvlees uit de schil, gooi die weg, en pureer het zachte vruchtvlees.

Vermeng het vruchtvlees (dat niet te nat mag zijn) met de verkruimelde amaretti en de gehakte mostardavruchten tot een grove puree.

Rol het pastadeeg met de hand of met de machine 1 mm dik uit en steek er 32 cirkels van 6 cm doorsnee uit. Schep ongeveer 1 theelepel vulling op het midden van 16 cirkels. leg de overgebleven cirkels erop en druk rondom de vulling de deegranden op elkaar. Je kunt het deeg met water bevochtigen, dan blijft het beter plakken. Je hebt nu 16 tortelli (4 per persoon).

Kook de pasta in een grote pan met ruim kokend water met zout in 5-6 minuten al dente. Smelt intussen de boter met de salieblaadjes in een steelpan tot hij schuimt. Giet de tortelli af en meng ze door de salieboter. Verdeel ze over verwarmde borden en dien ze op, bestrooid met Parmezaan.

Bron: Pasta van Antonio Carluccio.

 

 

 

Advertenties

4 Reacties to “Tortelli di Zucca”

  1. karin van hoorn december 15, 2017 bij 12:09 am #

    ik heb je sinds kort ontdekt. Leuk.

  2. kookgekwilma december 15, 2017 bij 1:21 pm #

    Veel plezier met de recepten! Gr. Wilma

  3. Marianne Lavigne december 17, 2017 bij 12:50 pm #

    Hallo Wilma,

    Even een vraagje als trouwe lezeres:
    Heb jij of weet jij misschien ook een goed recept van Osso Buco ?

    Hartelijke groeten,
    Marianne (oud buurtgenoot uit de zestiger jaren)

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

  4. kookgekwilma december 17, 2017 bij 1:01 pm #

    Hallo Marianne (trouw lezeres én oud buurtgenoot), er staat een recept op mijn blog https://www.google.nl/amp/s/kookgekwilma.wordpress.com/2014/01/06/ossobuco-alla-milanese/amp/ erg lekker!! Nog veel lees en kookplezier!

    Hartelijke groet,
    Wilma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: