Maccheroni alla chitarra con sugo di pomodoro

24 Sep

In de tachtiger jaren gingen manlief en ik ieder jaar op vakantie naar de Adriatische kust. We huurden daar een leuk appartementje van een aardige Italiaan. Tijdens één van die vakanties kochten wij onze Marcato pastamachine en zijn daar toen gelijk mee aan de slag gegaan in het appartement. Ik weet nog dat we pasta met een kaassaus maakten. Vol trots heb ik de eigenaar van het appartement laten proeven. Hij was heel enthousiast dat wij, jong als we waren (begin 20), daar in onze vakantie mee bezig waren en hij beloofde ons een chitarra. We hadden geen flauw idee wat het was, maar dat maakte ons niet uit. Het bleek een authentiek pasta apparaat te zijn, bestaande uit een houten raamwerk met metalen draden. Die vakantie kon de lieve man er geen vinden, maar het jaar erna had hij een exemplaar voor ons. De chitarra heeft jaren voor de sier bij ons in de keuken gehangen, maar werd nooit gebruikt om er maccheroni alla chitarra mee te maken. Het idee om ‘m te gebruiken was er wel, maar de tijd ontbrak. Toen ik laatst wat tijd over had, kwam het idee weer naar boven borrelen en heb ik verse maccheroni alla chitarra gemaakt met tomatensaus. Pasta alla chitarra is ook gedroogd te koop bij de Italiaanse delicatessenwinkels, maar je kunt het ook vervangen door spaghetti.

Maccheroniallachitarraconsugodipomodoro

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 400 g (Italiaanse 00) bloem, plus iets extra voor het werkblad
  • 4 eieren, losgeklopt
  • zout

Voor de saus:

  • 6 eetlepels olijfolie
  • mespunt cayennepeper
  • zout
  • 500 g (pruim)tomaten, ontveld en kleingesneden

Maak de verse pasta. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht tot een dikte van 3 mm uit (of gebruik een pastamachine). Leg het op de chitarra en haal er de deegroller overheen, zodat het deeg door de draden in lange, rechte linten gesneden wordt.

Chitarra2

Verhit de olijfolie in een koekenpan, voeg de tomaten toe en laat ze 10 minuten pruttelen; roer af en toe. Breng de saus met zout en cayennepeper op smaak. Kook de maccheroni in een grote pan water met zout in 2-3 minuten beetgaar, laat ze uitlekken, schep ze door de tomatensaus en dien ze meteen op.

Bron: De Zilveren Lepel Pasta.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: