Rosette Veneziane

9 jun

Een tijd geleden las ik dat iemand erg enthousiast was over het boek “The Italian Baker” van Carol Field. De titel van dit boek maakte me heel nieuwsgierig. Ik zocht via internet naar meer informatie, maar twijfelde om het te bestellen, want eigenlijk wil ik een kookboek inzien voordat ik het aanschaf. Na een tijdje zocht ik het weer eens op en uiteindelijk heb ik het maar besteld. In het boek staan, behalve gewone broden en broodjes, ook taarten, koekjes, feestbroden en pizza- en focaccia recepten. Mijn enthousiasme is groot, wat een geweldig boek. Enige minpuntje is dat er niet zo heel veel foto’s in staan, maar dat neem ik maar voor lief. Inmiddels heb ik er al een paar recepten uit gemaakt en het eerste wat ik ging bakken waren deze Rosette Veneziane. Eigenlijk zijn dit de bij ons bekende kaiserbroodjes, maar dan in een andere vorm. Met een appelsnijder krijgt het broodje een beetje de vorm van een roos. In sommige delen van Italie heten deze broodjes ook wel Michette. In het deeg zit reuzel verwerkt. Als je dit niet hebt, kun je het vervangen door roomboter. De broodjes zijn heel erg zacht en luchtig van binnen. Kortom: Molto Buono!!

RosetteVeneziane

Ingrediënten voor 12 -14 broodjes:

De biga:

 • 1/4 tl droge gist
 • 60 g warm water
 • 200 g water op kamertemperatuur
 • 330 g tarwebloem

Het deeg:

 • 3 g droge gist
 • 30 g warm water
 • 50 g reuzel
 • 55 g olijfolie
 • 45 g suiker
 • 500 g biga
 • 300 g tarwebloem
 • 5 g zout
 • 1-2 grote eiwitten, losgeklopt

Bereidingswijze biga:

Doe de droge gist in het warme water, roer het goed door elkaar en laat het 10 minuten staan. Doe het water op kamertemperatuur in de kom van een standmixer en voeg daar het gistmengsel aan toe en roer dit met de “platte klopper” door elkaar. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en mix dit op lage snelheid gedurende twee minuten. Doe de biga over in een kom en dek het af met plasticfolie. Gebruik de biga na ca.6-24 uur.

Bereidingswijze deeg:

Doe de droge gist en het warme water in de kom van een standmixer, roer het goed door elkaar en laat het 10 minuten staan. Voeg de reuzel, olie, suiker en biga toe en mix  met de “platte klopper” tot de biga in stukjes is verdeeld. Voeg de bloem en zout toe en mix nog even door tot het geheel goed gemengd is. Doe nu de deeghaak in de machine en kneed op lage snelheid zo’n 3-4 minuten tot het deeg zacht en elastisch is.

Doe het deeg in een met olie ingevette kom, draai het deeg een paar maal om, zodat het helemaal met olie bedekt is en dek het af met plasticfolie. Laat het 2 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en druk voorzichtig de lucht eruit. Verdeel het deeg in 12-14 stukjes en bol deze op. Laat de bolletjes 10 minuten rusten. Druk met een appelsnijder voorzichtig op een bolletje deeg en pas hierbij op de je niet helemaal door het deeg heengaat. De bolletjes zijn nu wat platter van vorm. Leg de broodjes ondersteboven op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze 90-105 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 220˚C. Draai de broodjes voorzichtig om en bestrijk ze met het eiwit. Bak de broodjes in 20 minuten gaar en goudbruin.

Bron: The Italian Baker van Carol Field.

NB: reuzel kun je makkelijk zelf maken. Ik gebruik altijd blokjes spekvet en smelt deze zachtjes op laag vuur. Daarna het gesmolten vet zeven, in een schone pot doen en in de koelkast bewaren. 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: