Er zijn weer lekkere aardbeien (fragole in het Italiaans) te koop en wij hebben ze al een paar keer gegeten. Behalve dat je ze kunt eten met een dot slagroom, of in de yoghurt, op- en in ijs en verwerkt in gebak, kun je er ook een lekker drankje van maken. In Italie zie je vaak flesjes met “crema’ likeur. En de smaken zijn dan variabel, zoals citroen (crema di limoncello), meloen, chocola, koffie en ook aardbeien. Er moesten dus aardbeien in huis komen en daarbij duidelijk de mededeling dat deze niet zomaar voor het grijpen waren, maar voor een alcoholisch drankje. Het drankje was best snel gemaakt, maar moest nog een paar dagen “rijpen”. Na een dag of wat heb ik maar eens een klein glaasje voor mezelf ingeschonken, want ik was toch wel erg benieuwd naar de smaak………… Nou, die was verrukkelijk! De fles heb ik wel in de koelkast gezet, maar in het recept is daar geen woord over geschreven, dus proef zelf wat je het lekkerst vindt, koud of op kamertemperatuur.
Ingrediënten:
- 100 ml alcohol van 95˚
- 400 g rijpe aardbeien
- 250 g suiker
- 150 ml biologische slagroom
- 250 ml volle melk
- 16 g (2 zakjes) vanillesuiker
Was en droog de aardbeien. Verwijder de kroontjes. Doe de aardbeien in een grote kom en voeg de suiker toe. Pureer de aardbeien en suiker met een staafmixer (of gebruik een blender).
Doe de slagroom, melk en vanillesuiker in een grote pan en roer het goed door elkaar. Doe de aardbeienpuree erbij. Zet de pan op het vuur en laat de creme warm worden zodat de suiker oplost. Doe na een paar minuten het vuur uit en voeg de alcohol toe. Zeef de vloeistof en giet het vervolgens in een gesteriliseerde fles. Laat de likeur een paar dagen staan voordat je het gaat drinken. Voor gebruik de fles even schudden.
Bron: Le Ricette di Tina.
Eén reactie naar “Liquore alle fragole cremoso”