Sbriciolata al limone

23 Apr

In Italie zijn er vele lekkere soorten nagerechten die op het menu staan, maar heel vaak wordt er er ook taart geserveerd als dessert. Als wij uitgebreid Italiaans eten, serveer ik ook wel eens een puntje taart als dessert, al dan niet vergezeld met een bolletje ijs of een toefje slagroom. Deze citroenkruimeltaart is lekker fris van smaak en geschikt als dessert, maar bij de koffie of thee zal het ook zeker goed smaken!

Sbriciolataallimone

Ingrediënten:

  • 300 g Italiaanse 00 of patent bloem
  • 2 eidooiers
  • 140 g poedersuiker
  • 140 g koude boter, in blokjes
  • een snufje zout
  • geraspte citroenschil

Voor de citroenvulling:

  • 120 g basterdsuiker
  • 320 ml melk
  • 35 g Italiaanse 00 of patentbloem
  • 3 eidooiers
  • 2 citroenen, sap en rasp

Begin met het maken van de vulling. Klop de eidooiers met de basterdsuiker in een kom tot een luchtige creme. Spatel de bloem erdoor en zet de kom opzij. Breng de melk tot bijna aan de kook. Voeg het citroensap (gezeefd) en rasp toe aan de creme. Voeg een beetje van de warme melk toe aan de creme en roer alles goed door elkaar. Voeg het mengsel toe aan de rest van de warme melk en zet de pan op laag vuur. Blijf roeren tot er een dikke room ontstaat. Doe de room over in een schaal of diep bord, dek het af met plasticfolie en laat het ongeveer 1 uur in de koelkast afkoelen.

Maak intussen de bodem voor de taart. Doe de bloem met de blokjes boter in een kom en meng het met je handen goed door elkaar. Voeg de poedersuiker, eidooiers, snufje zout en citroenrasp toe en meng het tot een kruimeldeeg (dus geen compact deeg).

Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet een taartvorm van 24 cm doorsnee in met boter en bestrooi het met bloem of bekleed de vorm met bakpapier. Verdeel de helft van het kruimeldeeg over de bodem van de vorm, verdeel hierover de citroencreme en bedek de creme met rest van het kruimeldeeg.

Bak de taart gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is. Laat de taart afkoelen op een rooster. Bestrooi de taart voor het serveren eventueel met poedersuiker.

Bron: Fidelity Cucina.

Advertenties

6 Reacties to “Sbriciolata al limone”

  1. Michelle april 26, 2017 bij 2:27 pm #

    Dat ziet er geweldig lekker uit, ga ik binnenkort maken!

  2. Anne mei 5, 2017 bij 12:31 pm #

    Hallo Wilma
    wat een geweldige taart!!
    Zou ik de vulling de avond ervoor kunnen maken, die een nacht in de koelkast kunnen zetten en dan de volgende morgen de taart verder afmaken?
    In jouw recept staat dat de vulling een uur in de koelkast moet. Kan dat ook 8 uren?
    Mijn dank voor jouw antwoord.
    hartelijke groet, Anne

    • kookgekwilma mei 5, 2017 bij 2:31 pm #

      Hallo Anne, dank je voor je reactie. Ik zou het gewoon proberen. Zolang je de crème maar goed afdekt met plasticfolie kan er volgens mij niet veel mis gaan. Succes en geniet van de lekkere taart! Groetjes, Wilma

  3. Anne mei 9, 2017 bij 9:12 am #

    Hallo Wilma
    hij is tot op de laatste kruimel opgegaan. Ik heb veel complimenten gehad. De vulling had ik de avond ervoor gemaakt en met plasticfolie meteen op de crème afgedekt en daar nog aluminiumfolie overheen. Dat laatste was misschien niet eens nodig geweest. En de volgende morgen kon ik het prima verwerken.
    De volgende keer doe ik de rasp van twéé citroenen door het kruimeldeeg (had nu één gedaan). Nogmaals dank en hartelijke groet,
    Anne.

    • kookgekwilma mei 9, 2017 bij 3:40 pm #

      Hoi Anne, wat fijn om te lezen!! Wij vonden het ook een heerlijke taart. En dat extra citroenrasp door het deeg moet je gewoon doen, lekker!! Dank je voor je reactie! Groetjes, Wilma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: