Cappuccino-Panettone

24 Mrt

Het recept van deze cappuccino-panettone had ik hier al in december willen publiceren. Helaas begaf mijn oven het anderhalve week voor Kerst en ik kan jullie vertellen dat een kapotte oven niet leuk is, maar zo vlak voor de feestdagen al helemaal niet. In gedachte was ik het Kerstmenu al aan het veranderen en aanpassen. Gelukkig werd de nieuwe oven nog voor de feestdagen geplaatst en kon alles volgens plan gaan. Nu de Paasdagen eraan komen, leek het mij wel leuk om die panettone nog eens te bakken. Traditioneel serveren de Italianen dit tijdens de Kerstdagen, maar deze lekkere cappuccino variant zal bij het Paasontbijt ook best smaken.

Cappuccino-panettone

Ingrediënten:

  • 450 g bloem
  • 7 zout
  • 75 g fijne tafelsuiker
  • 7 g gedroogde gist
  • 120 g boter
  • 1 dl gloeiend hete sterke espresso
  • 1 dl melk
  • 4 eidooiers
  • 120 g pure chocolade, in schilfers
  • geklopt ei, voor het glazuur

Vet een diepe springvorm van 14-15 cm in (ik heb een springvorm van 20 cm gebruikt) en bekleed hem met vetvrij bakpapier. Zeef bloem en zout in een grote kom. Roer de suiker en gist erdoor.

Roer de boter door de koffie tot hij is opgelost. Roer de melk erdoor en doe het mengsel met de eidooiers bij de droge ingrediënten (pas op dat het koffie mengsel niet te heet is als je het bij de droge ingrediënten doet, want dat dan werkt de gist niet meer). Meng het tot deeg.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het in 10 minuten glad en elastisch. Kneed de chocoladeschilfers erdoor.

Vorm het deeg tot een bal, doe het in een met olijf ingevette kom en dek het af met ingevette plasticfolie. Laat het op een warme plaats 1 uur flink rijzen. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en druk er voorzichtig wat lucht uit. Bol het deeg goed op en leg het in de vorm. Dek het weer af met ingevette plasticfolie en laat het nogmaals een uur rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 190˚C. Bestrijk het deeg met geklopt ei en bak 35 minuten.

Zet de oven op 180˚C en bedek de panettone als hij bruin genoeg is met aluminiumfolie. Bak hem dan in 10-15 gaar.

Laat de panettone 10 minuten afkoelen in de vorm en leg hem dan op een rooster. Verwijder het bakpapier en serveer de panettone in plakjes.

Bron: Minibijbel koffie

Advertenties

2 Reacties to “Cappuccino-Panettone”

  1. Sophie april 7, 2017 bij 4:02 pm #

    MMMM,..njam njam! Wat een lekker apert cappuccino panettone zeg! Waw!
    Het ziet er onweerstaanbaar uit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: