Maccheroni al forno con gorgonzola dolce e prosciutto

10 Mrt

Deze heerlijke macaronischotel komt uit het boek Pasta Artigiana van Nino Zoccali. In dit gerecht wordt prosciutto di San Daniele gebruikt en toen het laatst weer Italie week was bij de Lidl zag ik deze ham in de folder. Dus toen ik ging “inslaan” lag deze ham natuurlijk ook bij mijn boodschappen. Prosciutto di San Daniele komt uit de regio Friuli in noord-oost Italie rond de stad Udine. De verse bouten worden met zeezout ingewreven en aan de lucht gedroogd. De rijping vergt minstens twaalf maanden. Tijdens dit proces ontwikkeld de ham een krachtig aroma met een markante nasmaak (info uit “Italie, Cultuur en Keuken”).

Maccheronialfornocongorgonzoladolceeprosciutto

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 500 g gedroogde macaroni
  • 850 ml bechamelsaus
  • fijn zeezout, naar smaak
  • versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • 200 g San Daniele-prosciutto (of Prosciutto di Parma), in dunne plakjes
  • 100 g emmentaler, in dunne plakjes
  • 200 g gorgonzola dolce, verkruimeld
  • 100 g versgeraspte Parmigiano Reggiano

Verwarm de oven voor op 180˚C. Kook de pasta in ruim kokend, gezouten water totdat hij bijna al dente is. Giet de pasta af en meng hem met 700 ml bechamelsaus. Proef de pasta en voeg eventueel nog wat peper en zout toe, houd er wel rekening mee dat de andere ingrediënten vrij zout zijn.

Vet een ovenschaal van 24 x 20 x 5 cm in. Leg de ingrediënten er in laagjes in, net als bij lasagne. Verdeel de helft van het pastamengsel over de bodem van de schaal, gevolgd door de helft van de prosciutto en de emmentalerkaas. Voeg de rest van het pastamengsel, de prosciutto en de gorgonzola toe. Verdeel de rest van de bechamelsaus over het gerecht en eindig met de versgeraspte Parmigiano Reggiano. Bak de pastaschotel 25-30 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi goudbruin is.

Bron: Pasta Artigiana van Nino Zoccali.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: