Crostata alla crema di caffè

4 Mrt

Koffie, ik was er vroeger geen liefhebber van. Hooguit een koffie “verkeerd”, met zoveel melk dat je de koffie eigenlijk niet meer proefde. Maar dat was vroeger. Inmiddels is mijn smaak veranderd en vind ik koffie wel lekker. Een cappuccino gaat er altijd wel in en een lekkere Italiaanse maaltijd sluit ik graag af met een espresso (in Italie vaak caffè genoemd) of een caffè macchiato (espresso met een laagje melkschuim). Behalve dat je koffie kunt drinken, kun je het ook in zoete (na)gerechten verwerken, zoals bijvoorbeeld ijs, cakejes en in taart, zoals deze heerlijke crostata alla crema di caffè. Ik heb er nog wat poedersuiker overheen gestrooid, maar dat hoeft natuurlijk niet.

crostataallacremadicaffe

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 200 g (Italiaanse 00) bloem
  • 100 g suiker
  • 100 g boter
  • 1 ei
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • 200 ml espresso
  • 150 g suiker
  • 4 eidooiers
  • 50 g (Italiaanse 00) bloem
  • 2 dl melk

Kneed van de bloem, boter, eieren, suiker en zout een deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Roer de espresso en de melk door elkaar. Doe de eidooiers in een steelpan, voeg de suiker en de bloem toe en roer door elkaar. Voeg langzaam het koffie/melk mengsel toe. Zet de pan op het vuur, blijf roeren en laat het mengsel indikken.

Verwarm de oven voor op 180˚C.

Bekleed een taartvorm van 24 cm met bakpapier. Rol het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan de taartvorm. Bekleed de taartvorm met het deeg. Giet de koffieroom in de taartvorm en bak de taart gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de taart voor het serveren afkoelen.

Bron: Buonissimo, Italia, a tavola!

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: