Porri gratinati

3 Feb

De afgelopen weken ging er een flink verkoudheidsvirus door ons huis. Afwisselend liepen we hier te kuchen en te snotteren. Op dat soort dagen is de energie om te kokkerellen bij mij ver te zoeken. Het liefst nestel ik me dan in een hoekje van de bank met een stapel kookboeken binnen handbereik om inspiratie op te doen voor het moment dat het virus weer vertrokken is en de kookdrang weer terug is. Al bladerend door de kookboeken kwam ik het recept van deze gegratineerde prei tegen. Een lekker winters gerecht voor de koude dagen. De prei zit verstopt onder een heerlijke romige laag van bechamelsaus met kaas. Helaas is het gerecht niet zo fotogeniek, maar het smaakt super!

porrigratinati

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg prei (alleen het wit)
  • 80 g boter, plus iets extra
  • 30 g bloem
  • 350 ml melk
  • 2 eidooiers
  • 60 g versgeraspte Emmentaler
  • mespunt versgeraspte nootmuskaat
  • 80 g versgeraspte Parmezaan
  • 15 g vers broodkruim
  • zout en peper

Breng een grote pan water met wat zout aan de kook en kook de preien 15 minuten. Laat ze goed uitlekken en leg ze naast elkaar op een theedoek om te drogen.

Verhit de oven tot 180˚C en beboter een ovenschaal.

Smelt 45 g boter in een grote pan en bak de preien een paar minuten; keer ze af en toe. Leg ze dan in de ovenschaal.

Maak de bechamel. Smelt de resterende boter (35 g) in een pan, voeg in één keer alle bloem toe en roer op laag vuur 2-3 minuten. Klop er dan in een dun straaltje de melk door. Kook de saus 7-8 minuten; roer vaak.

Haal de pan van het vuur, roer de eidooiers, emmentaler en nootmuskaat door de saus en voeg zout en peper naar smaak toe. Giet de saus over de preien, bestrooi alles met geraspte Parmezaan en broodkruim, verdeel er wat vlokjes boter over en zet het gerecht circa 20 minuten in de oven of tot de bovenkant goudbruin is en borrelt.

Bron: De Zilveren Lepel Kookschool: Groente.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: