Er zijn weer volop asperges te krijgen en hier in huis hebben we ze natuurlijk al gegeten. Witte asperges op klassieke wijze met Hollandaise saus, eieren en ham, heerlijk. Groene asperges vind ik ook erg lekker, dus toen ik dit recept zag, was ik meteen enthousiast. Even was ik bang dat het erg machtig zou worden met speck/pancetta en de bechamelsaus, maar dat viel reuze mee. In plaats van speck heb ik pancetta gebruikt en dat smaakte prima.
Ingrediënten voor 3 personen:
Voor de pannenkoekjes:
- 2 eieren
- 80 g bloem
- 100 ml melk
- snufje zout
Voor de saus:
- 300 ml melk
- 10 g boter
- 30 g bloem
- nootmuskaat
Vulling:
- 200 g groene asperges
- extra vergine olijfolie
- 80 gr speck of pancetta
- 30 g versgeraspte Parmezaan
Bereiding:
Doe de eieren in een kom en klop ze los met een vork. Voeg een snufje zout en de bloem toe en meng het tot een gladde creme. Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer het beslag goed door zodat er geen klontjes meer inzitten. Smelt een beetje boter in een koekenpan van 10-12 cm doorsnede en voeg wat beslag toe zodat de bodem van de pan bedekt is (de pannenkoekjes moeten dun zijn) en bak de pannenkoekjes aan beide zijden bruin. Bak zo 9 à 10 pannenkoekjes.
Voor de saus:
Doe de boter in een kleine pan en laat het smelten op matig vuur. Voeg de bloem toe en meng het goed door elkaar. Voeg een paar druppels melk toe tot er een dikke crème ontstaat en voeg vervolgens de rest van de melk toe. Breng op smaak met zout en nootmuskaat. Breng de saus onder voortdurend roeren aan de kook totdat deze dik genoeg is. Haal de pan van het vuur.
Was en snijd de asperges in kleine stukjes. Verwarm een beetje olijfolie in een anti-aanbak pan. Doe de asperges in de pan en voeg wat zout en een paar druppels water toe. Doe een deksel op de pan en laat het zachtjes 15-20 minuten koken.
Schenk een lepel bechamelsaus in een ovenschaal en verdeel dit over de bodem. Smeer een eetlepel bechamelsaus op een pannenkoekje, leg er een plakje speck of pancetta op en wat stukjes asperge. Rol het pannenkoekje voorzichtig op. Doe dit met alle pannenkoekjes en leg ze dicht tegen elkaar in de ovenschaal. Giet de overige bechamelsaus over de pannenkoekjes, verdeel er de achtergebleven aspergestukjes over en rasp er Parmezaanse kaas over.
Zet de ovenschaal een paar minuten onder de hete grill, totdat de bovenkant licht gebruind is.
Bron: Dolce e Salato.
Geef een reactie