Focaccia con patate e timo

16 Apr

Toen wij vorig jaar nog maar net terug waren van onze Italiaanse vakantie, plaatste Antoinette, van “Italiaans koken met Antoinette” het recept van deze heerlijke focaccia. Aangezien ik toen twee weken weinig tot niet in de keuken had gestaan (ik was tenslotte met vakantie), kwam dit recept als geroepen, want ik wilde zelf wel weer eens koken of bakken. Wat ik ook leuk vond, was dat dit een hele andere variant is dan de focaccia die ik doorgaans maak. Het deeg is heel zacht en plakkerig, maar eenmaal uit de oven is het een heel mooi en luchtig deeg. Het zal je niet verbazen dat ik deze focaccia regelmatig maak. In plaats van tijm, kun je er ook stukjes tomaat of plakjes olijf op doen. Antoinette, grazie mille voor het delen van dit recept!

Focacciaconpatateetimo

Ingrediënten:

  • 200 g aardappels, geschild
  • 200 g semola di grano duro
  • 200 g Italiaanse 00- of patentbloem
  • 10 g droge gist
  • 10 g zout
  • 280 g koolzuurhoudend water op kamertemperatuur
  • 1 el olijfolie voor in het deeg
  • 2 el olijfolie voor op het deeg (meer mag ook)
  • wat takjes verse tijm
  • grof zeezout om te bestrooien

Kook de aardappels gaar en laat ze afkoelen (stomen kan ook). Stamp de aardappels fijn of pureer ze met een pureeknijper. Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en doe daar de gestampte aardappels, semola, gist, zout, olijfolie en water in. Kneed het geheel met de hand of in een standmixer goed door. Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek het af met plasticfolie of een douchemuts. Laat het deeg een uur op kamertemperatuur rijzen. Bekleed een bakplaat met bakpapier en strooi daar wat semola op. Stort het deeg op het bakpapier en vorm het tot een rechthoek (eventueel met een spatel). Giet er wat olijfolie over en maak met je vingers kuiltjes in het deeg. Dek het af met plasticfolie en laat het nogmaals 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 225°C. Verwijder het plasticfolie, bestrooi het deeg met tijm en wat grof zeezout en bak de focaccia ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Bron: Italiaans koken met Antoinette.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: