Colombine di brioche

5 mrt

Nog even en het is weer Pasen en dat is in “bloggersland” goed te merken. Het ene na het andere Paas recept komt voorbij. Ook op de Italiaanse blogs die ik volg. Op één van die blogs zag ik deze leuke Paasbroodjes in de vorm van een duifje. De Italianen eten met Pasen de Colomba. Over de achtergrond van deze cake in de vorm van een duif, vond ik op internet het volgende:

‘De Colomba is een zoete cake, net als de panettone met kerst, maar dan in de vorm van een duif, het symbool van de vrede.

Volgens de oude Italiaanse legende hebben we de Colomba te danken aan een sombere koning en twaalf lieflijke maagden.

Na het innemen van de stad Pavia eiste de koning van de Longobarden, dat hem twaalf maagden gezonden werden. Al snel werd duidelijk wat hen te wachten stond en was er één grote klaagzang in het paleis te horen. Eén meisje hield moedig stand en probeerde er in de laatste uren voor haar offer nog wat van te maken. Ze liet honing, bloem en gesuikerde vruchten komen en bakte daarvan een koek in de vorm van een colomba, een duif. Toen ze tenslotte aan de beurt was, presenteerde ze de koning het zoete gebak. Deze vreesde voor vergiftiging en eiste dat meisje eerst zelf een stuk zou proeven. Niets aan de hand natuurlijk en de koning durfde een hap te nemen. Hij verslond hem onmiddellijk en liet het meisje voor altijd met rust.

De colomba is net als de panettone vanwege het vele rijzen en rusten moeilijk thuis te maken. Italianen kopen La Colomba dan ook meestal in kleurrijke en feestelijke verpakkingen in de winkel.

Uit: ‘Feest in Italië’ – Carolien Arends-Lolkema’

Een variant op de Colomba zijn deze Colombine. Kleine broodjes in de vorm van een duifje. Voor de broodbakkers onder ons een leuk werkje om te maken en het is vast en zeker een blikvanger bij het Paasontbijt of Paas brunch.

Colombinedibrioche1

Voor ca. 12 duiven:

  • 500 g (Italiaanse 00) bloem
  • 1 ei
  • 250 ml melk, op kamertemperatuur
  • 50 g boter
  • 50 g suiker
  • citroenrasp (optioneel)
  • 10 g droge gist
  • 10 g zout
  • eidooier + melk voor het bestrijken

Doe de bloem, suiker, citroenrasp en gist in de kom van een kneedmachine. Roer alles met een vork door elkaar. Voeg het losgeklopte ei, zout en geleidelijk de melk toe en kneed alles goed door elkaar met de platte klopper van de kneedmachine gedurende 5 minuten. Ga nu verder met kneden met de deeghaak. Voeg de boter in kleine stukjes toe en kneed nog 10 -15 minuten tot er een mooi en soepel deeg ontstaat. Leg het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom, dek het af met plasticfolie of een plastic douchemuts en laat het ca. 1,5 uur rijzen.

Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk voorzichtig de lucht eruit. Verdeel het deeg in 11 à 12 porties van 85 g. Verdeel deze portie weer 2 porties van 70 g (lijfje) en 15 g (kopje) deeg. Bol ze wat op en laat ze 10 minuten afgedekt rusten. Maak van de bol van 70 g een rol van ca. 20 cm en vorm volgens voorbeeld het lijfje van de duif. Druk het uiteinde van de rol plat en maak er 4 inkepingen in voor de staart. Maak van de kleine bol het hoofdje van de duif en maak een puntje aan de bol voor de snavel. “Lijm” het hoofdje met wat water op het lijfje (Let er op dat het hoofdje niet teveel naar voren zit, want dan valt het van het lijfje af tijdens het bakken).

Colombinedibrioche2

Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet hier de duifjes op. Dek ze af met plasticfolie en laat ze een uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180˚C.

De snavel zal na het rijzen wat kleiner geworden zijn, dus vorm deze nogmaals heel voorzichtig.

Klop de eidooier los met een klein beetje melk en bestrijk hiermee de duiven. Bak de duiven in 30 minuten goudbruin. Laat afkoelen en serveer.

Bron: Mani amore e fantasia.

NB: Je kunt de duiven ook invriezen. Na het ontdooien 3 minuten oppiepen in een voorverwarmde oven van 200˚C.

 

 

 

 

 

 

 

4 Reacties to “Colombine di brioche”

  1. Anastasia maart 5, 2016 bij 2:25 pm #

    wat is Italiaanse bloem ?

  2. kookgekwilma maart 5, 2016 bij 2:28 pm #

    Farina tipo 00, maar gewone bloem voldoet ook! De Italiaanse bloem is verkrijgbaar bij Italiaanse delicatessenwinkels.

  3. Sophie april 7, 2017 bij 4:04 pm #

    Hoe leuk! Een mooi resultaat & een toffe tutorial! 🙂

  4. kookgekwilma april 7, 2017 bij 5:47 pm #

    Dank je!

Geef een reactie op Anastasia