Koffie-ijs (Gelato al caffè)

14 Nov

Sinds kort heb ik het boek Minibijbel Koffie bij mijn verzameling kookboeken staan. Het eerste gedeelte van dit boek staat vol met informatie over koffie, zoals de geschiedenis van koffie, de soorten bonen en nog veel meer. De tweede helft van het boek bevat allemaal recepten gebaseerd op koffie. Behalve allerlei koffiedranken, staan er onder anderen ook taarten, desserts, koekjes, brood en ijsrecepten in. Bij de ijsrecepten stond het recept van dit koffie-ijs. Het is niet moeilijk te maken, alleen was mijn zeef niet fijn genoeg om alle gemalen koffie uit de vla te zeven. Na twee pogingen met de zeef heb ik mijn kaasdoek gebruikt en toen ging het helemaal goed. Na het afkoelen heb ik de slagroom bij de vla gevoegd en het mengsel in de ijsmachine gedaan zoals aangegeven bij de tip. Het is heerlijk romig ijs met een lekkere koffiesmaak!

Koffie-ijs

Ingrediënten voor 8-10 personen:

  • 4 el donker gebrande gemalen koffie
  • 6 dl melk
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 6 eidooiers
  • 4,75 dl slagroom

Doe de koffie in een kan. Breng de melk tegen de kook aan en schenk hem over de koffie. Laat 4 min. staan.

Klop intussen in een grote kom de suiker met de eidooiers luchtig. Schenk, al kloppend, de melk erdoor. Giet het mengsel door een fijne zeef terug in de pan.

Kook de vla 1-2 min. op laag vuur en roer tot de achterkant van een houten lepel met een laagje bedekt is. Laat het niet koken. Schenk het in een diepvriesdoos en laat afkoelen, roer af en toe.

Zet het ca. 2 uur in de diepvries. Doe het in een kom en klop met een vork tot het zacht is. Klop de slagroom lobbig en spatel hem door het ijs.

Zet het nog 1 uur in de diepvries en klop het weer door. Zet nog 3-4 uur in de diepvries, tot het stevig is. Zet het voor het serveren 20 min. in de koelkast.

Tip: Als je een ijsmachine gebruikt, klop de room dan niet, roer hem door de koffievla voor je die in de machine doet.

Bron: Minibijbel Koffie van Mary Banks, Christine McFadden en Catherine Atkinson.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: