Sformato di zucca e noci

17 Okt

Het is weer de tijd van de lekkere herfstrecepten. Op blogs van collega bloggers zie ik heel veel recepten voorbij komen met pompoen. In een ver verleden heb ik eens een poging gedaan om pompoensoep te maken. Wat de smaak betreft was de soep een succes, maar de kleur (bruin) deed mij niet bepaald aan soep denken. Mijn gezinsleden waren niet enthousiast, dus een nieuwe poging is nooit meer ondernomen. Toen ik laatst weer eens in het boek “De Italiaanse bakker thuis” van Gino D’Acampo zat te bladeren, zag ik het recept van dit pompoen-walnotenbrood. Niet al te ingewikkeld, dus het proberen waard. Een brood wil ik het niet noemen, meer een soort cake, maar wel erg lekker. Een aanrader voor een buffet of bij een kaasplankje. Serveer geen hele plakken, maar snijd ze in vieren en smeer er wat gorgonzola of roomkaas op.

Sformatodizuccaenoci

Ingrediënten voor 1 brood:

  • 500 g pompoen (vuil gewicht)
  • 50 g gezouten boter, gesmolten, plus extra om in te vetten
  • 60 g fijne kristalsuiker
  • ½ tl geraspte nootmuskaat
  • 3 middelgrote eieren, losgeklopt
  • 350 g tarwebloem
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 100 g walnoten, grof gehakt

Schil de pompoen en gooi de pitten weg. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en doe ze in een middelgrote pan. Overgiet ze met water en breng aan de kook. Zet het deksel op de pan en laat de pompoen 25 minuten zachtjes koken. Giet af, laat goed uitlekken en pureer de pompoen in een keukenmachine glad. Laat de puree afkoelen.

Vet een broodvorm van 22 x 11 cm in met een beetje boter. Bekleed de bodem en de wanden van de vorm met bakpapier.

Verhit de heteluchtoven tot 180 ̊C.

Weeg 280 g pompoenpuree af en doe het in een grote kom. Voeg boter, suiker, nootmuskaat en eieren toe en meng alles door elkaar.

Zeef de bloem met bakpoeder en zout in een tweede kom en maak een kuiltje in het midden.

Giet het pompoenmengsel erin en roer alles met een houten lepel vanuit het midden door elkaar. Schep tot slot de walnoten erdoor.

Giet het pompoenmengsel in de voorbereide vorm en bak het pompoenbrood 1 uur in het midden van de oven. Als het gaar en goudbruin is, komt het los van de wand van de vorm.

Laat het brood 3 minuten in de vorm afkoelen. Stort het dan op een rooster om het koud te laten worden.

Serveer dit heerlijke brood bij je lievelingskazen.

Bron: De Italiaanse bakker thuis van Gino D’Acampo.

NB: Ik heb de pompoen niet gekookt, maar in de oven gegaard. Doormidden gesneden, pitten eruit en dan een half uurtje op 200 ̊C.

2 Reacties to “Sformato di zucca e noci”

  1. Anke oktober 18, 2015 bij 8:08 am #

    Ziet eruit zoals,in het boek🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: