Crostata di ciliegie

10 Okt

We hadden weer een jarige in huis, dus tijd voor taart. Met het nieuwe boekje ‘De Zilveren Lepel Kookschool; Dolci’ in huis was dat best moeilijk kiezen, want daar staan heel veel lekkere taarten in. De jarige koos voor deze crostata di ciliegie, een kersentaart. Het deeg is erg makkelijk te maken en als je geen keukenmachine hebt, kun je het deeg ook met de hand maken. Wrijf de bloem, het merg van het vanillestokje, de suiker, zout en boter met je vingertoppen goed door elkaar tot je “broodkruim” hebt (zie beschrijving hieronder). Voeg daarna het ei en de dooiers toe en kneed het snel tot een bal. Natuurlijk kun je met de smaak van de jam ook variëren. Ik heb citroensap door de jam geroerd, zoals in de tip staat aangegeven en de jam bleef inderdaad lekker smeuïg.

Crostatadiciliegie

Ingrediënten:

  • 350 g kersenjam
  • 1 eidooier, licht geklutst

Pasta frolla classica:

  • 300 g bloem
  • 1 vanillestokje
  • 80 g suiker
  • 150 g koude boter
  • 1 ei + 2 eidooiers
  • zout

Doe de bloem in de keukenmachine. Splits het vanillestokje, schraap er het merg uit en doe het samen met de suiker, een mespunt zout en de boter bij de bloem.

Laat de machine draaien tot het mengsel de substantie van broodkruim heeft. Voeg het ei en de eidooiers toe en zet de machine uit zodra het deeg een bal vormt.

Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.

Verhit de oven tot 180 ̊C en bekleed een geribbelde taartvorm van 25 cm met bakpapier. Houd een derde deel van het deeg apart voor het traliewerk, rol de rest op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een diameter van ongeveer 30 cm en bekleed er de bodem en de rand van de vorm mee.

Vul de bodem met de jam. Rol het resterende deeg uit, snijd het in smalle reepjes, leg ze in een traliewerk op de jam en kwast ze in met eidooier. Bak de taart 30 minuten, haal hem uit de oven, laat hem afkoelen en serveer hem op kamertemperatuur.

Tip: Om te voorkomen dat de jam tijdens het bakken al te zeer uitdroogt, kun je er het sap van een halve citroen of 1 hele sinaasappel door roeren.

Bron: De Zilveren Lepel Kookschool; Dolci nieuwe authentieke Italiaanse recepten voor de beste taart, cakes en koekjes.

2 Reacties to “Crostata di ciliegie”

  1. Daisy oktober 12, 2015 bij 8:38 pm #

    Die ziet er heel mooi uit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: