Gnocchi met gorgonzolasaus op een bedje van rucola

18 Jul

Tijdens ons reisje naar Florence, afgelopen mei, hebben wij natuurlijk ook heerlijk gegeten. We namen visitekaartjes mee van de diverse restaurants waar we hadden gegeten (als herinnering en voor een eventueel volgend bezoek) met uitzondering van één. Dat was een restaurant in de nabijheid van de Dom. We hadden een wandeling gemaakt uit een reisgidsje en daarbij kwamen we door een straatje waar heel veel eettentjes zaten. Na afloop van de wandeling zijn we dat straatje weer in gegaan om op zoek te gaan naar een eetgelegenheid, het was tenslotte lunchtijd en we hadden trek. Het restaurant was goed vol, maar achterin de zaak was nog een tafeltje vrij. Manlief bestelde risotto met (grote) garnalen en ik koos voor gnocchi met gorgonzolasaus op een bedje van rucola. Beiden gerechten vielen goed in de smaak. Aangezien ik wel vaker gnocchi had gemaakt en ook gorgonzolasaus, leek het mij niet zo moeilijk om dit gerecht ook eens thuis in mijn eigen keuken te maken. Het recept van de gnocchi komt van het recept Gnocchi con funghi van Antonio Carluccio. Het smaakte thuis net zo lekker als in Florence!

Gnocchimetgorgonzolasausopeenbedjevanrucola

Ingrediënten voor 4 personen:

Gnocchi:

  • 500 gr bloemig kokende aardappels, gekookt en gepureerd
  • 200 gr bloem, plus extra om te bestuiven
  • 1 ei, losgeklopt
  • zout en peper naar smaak

Gorgonzolasaus:

  • 200 g gorgonzola dolce
  • 250 ml kookroom
  • zout en peper
  • 1 zakje rucola à 75 g

Meng voor de gnocchi de aardappelpuree, bloem en ei en voeg als het mengsel te nat is nog wat bloem toe. Breng op smaak met zout en peper.

Bestuif je handen met bloem en vorm van een stuk deeg en lange worst van circa 2 cm dikte. Snijd deze in stukjes van circa 2½ cm lengte. Gebruik nog wat van de bloem en druk elk stukje deeg omlaag tegen de tanden van een vork, zodat het er iets plat en geribbeld uitziet.

Leg ze op een schone theedoek en dek ze tot gebruik af met een andere schone theedoek.

Doe voor de saus de kookroom in een ruime pan op laag vuur en verkruimel hierin de gorgonzola. Breng op smaak met wat zout en peper.

Laat de gnocchi in porties in een grote pan met licht gezouten koken water glijden. Kook ze tot ze komen bovendrijven. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en doe ze in de gorgonzolasaus. Schep de gnocchi goed om. Leg op 4 borden een handje vol rucola en schep hier de gnocchi op. Strooi de Parmezaanse kaas erover.

 

4 Reacties to “Gnocchi met gorgonzolasaus op een bedje van rucola”

  1. KeukenAtelier juli 18, 2015 bij 12:13 pm #

    Hé Wilma! Grappig, ik zie net via Caroline haar blog dat wij op hetzelfde moment hebben geblogd over gnocchi! Met grogonzola lijkt me ook erg lekker. Leuk om je vakantiebelevenissen en smaakherinneringen te lezen.

    • kookgekwilma juli 18, 2015 bij 12:22 pm #

      Haha grappig! Ook lekker, gnocchi met ricotta. Ik zag dat je patentbloem gebruik. Mag ik je een tip geven? Probeer het een met Italiaanse 00 bloem. Ik gebruik het tegenwoordig voor m’n pizza’s, pasta’s en natuurlijk ook voor de gnocchi. Het deeg is veel soepeler en prettig te verwerken. Groetjes, Wilma.

      • KeukenAtelier juli 18, 2015 bij 12:28 pm #

        Dank voor de tip! Ga eens kijken wat het verschil is. Op zich had ik geen problemen met het deeg, behalve bij het uitrollen. Totdat ik semolina op het aanrecht deed, sindsdien gaat het uitrollen zonder problemen.

      • kookgekwilma juli 18, 2015 bij 12:32 pm #

        Dat werkt ook heel prettig. Ik gebruik dat ook altijd bij het uitrollen van pizza. Ben benieuwd of je het verschil merkt. Bedankt voor je reactie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: