Turkse Pide

25 Apr

Afgelopen Kerst kreeg ik het boek “Zelfgebakken” van Gaitri Pagrach-Chandra cadeau. Een leuk kookboek met diverse recepten van brood tot taart en koekjes. In dit boek staan recepten uit verschillende landen. Het recept van deze pide komt uit de Turkse keuken. Het is een soort pizza, maar dan anders van vorm. Aangezien ik een vegetariër in huis heb, moest ik een alternatief bedenken voor de vleesvulling. Bij de Turkse winkel had ik de pide al eens gezien met een vulling van feta, dus heb ik dat ook gemaakt met nog wat peterselie erdoor. De feta die ik overhield heb ik over de vleesvulling van de andere pide gedaan (ik heb er meer dan 2 twee gemaakt) en dat was erg lekker.

TurksePide

Ingrediënten voor 2 stuks:

  • 125 gr tarwebloem
  • ¾ tl droge gist
  • ¼ tl zout
  • ½ tl suiker
  • 1 el (15 ml) olijfolie
  • ca. 75 ml lauw water

Vulling:

  • 150 gr mager lams- of rundergehakt
  • 1½ el ui, heel fijn gesnipperd
  • ½ tl zout of naar smaak
  • een paar takjes peterselie, fijngehakt
  • versgemalen peper of wat chilivlokken
  • 1 grote tomaat, zonder pitjes, gehakt
  • ( feta naar smaak, optioneel)

Meng de ingrediënten voor het deeg en kneed ze een paar minuten goed door. Het deeg moet zacht maar niet plakkerig zijn. Het deeg kan ook in een keukenmachine met kneedhaak gekneed worden.

Maak een bal van het deeg en leg het in een kom. Dek het af met huishoudfolie of een theedoek die in warm water is gehouden en uitgewrongen. Zet de kom op een warme tochtvrije plek tot het volume van het deeg is verdubbeld (ca. 1 uur).

Meng de ingrediënten voor de vulling, behalve de tomaat. Je voegt die pas toe als je de vulling gaat verwerken.

Stort het deeg op een met zonnebloemolie ingevet werkvlak en druk voorzichtig de lucht eruit. Verdeel het dan in twee stukken en bol ieder stuk losjes op. Laat afgedekt 15 minuten rusten. Rol nu iedere bol uit tot een cirkel van 24 cm doorsnee en verdeel de helft van de vulling erover. Laat een rand van 2,5 cm onbedekt. Vouw ongeveer 1 cm van de deegrand naar binnen en dan nog eens, zodat je een dubbeldikke rand krijgt. Knijp de schijf aan twee overliggende zijden samen, zodat het brood de vorm krijgt van een boot, en leg het dan op een bakplaat. Doe hetzelfde met het andere stuk deeg.

Laat ongeveer 15 minuten rusten terwijl je de oven voorverwarmt op 200 ̊C. Voeg vlak voordat de pide de oven ingaat de tomaat (en eventueel feta) toe. Bak de broden 15-20 minuten of tot ze knapperig en goudbruin zijn aan de rand.

Bron: Zelfgebakken van Gaitri Pagrach-Chandra

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: