Pane dolce di banane

28 Feb

Regelmatig zie ik foto’s van bananenbrood voorbijkomen op de social media. Zelf had ik dit nog nooit gemaakt, want het leek me maar een compact iets. Toen ik in het boek “De Italiaanse bakker thuis” van Gino D’Acampo een recept zag van zo’n bananenbrood, vond ik dat ik dat toch maar eens moest maken om te kijken of mijn vooroordeel klopte. Nou, daar klopte dus helemaal niets van. Het is een heerlijk, luchtig “brood” met een subtiele bananen smaak en ik ga het zeker vaker maken!

Panedolcedibanane

Ingrediënten:

  • 130 gr boter, op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten
  • 150 gr bruine basterdsuiker
  • 2 middelgrote eieren, losgeklopt
  • 100 gr hazelnoten, fijngehakt
  • 3 grote rijpe bananen, fijngeprakt
  • 240 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • ½ tl geraspte nootmuskaat
  • snuf zout
  • snuf versgemalen zwarte peper
  • 1 tl vanille-extract

Vet een broodvorm van 1 kg inhoud in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Verhit de heteluchtoven tot 180 ̊C.

Klop de boter en de suiker in een grote kom bleek en luchtig.

Voeg de losgeklopte eieren in drie porties toe en klop tussendoor steeds goed. Meng de hazelnoten en de bananenpuree door het beslag.

Zeef de bloem en het bakpoeder op het beslag en voeg nootmuskaat, zout en peper toe. Giet het vanille-extract in de kom en spatel alles luchtig door elkaar tot het net is vermengd.

Giet het mengsel in de voorbereide vorm en bak het 55 minuten in het midden van de oven. Steek een spriet spaghetti (of cocktailprikker) in het midden van het gebak; hij moet er schoon en droog uitkomen.

Stort het brood uit de vorm op een taartrooster om het af te laten koelen en serveer een plak bij de middagthee (of koffie).

Bron: De Italiaanse bakker thuis van Gino D’Acampo.

Advertenties

2 Reacties to “Pane dolce di banane”

  1. ariannakookt juni 4, 2017 bij 10:37 pm #

    Hi Wilma, wat leuk, wij hebben hetzelfde boek! Dit is mijn favorite bananenbrood recept, van de week heb ik het weer gemaakt maar ik heb de boter vervangen door hetzelfde hoeveelheid arachideolie, weer heel herg lekker en iets lichter!

    • kookgekwilma juni 4, 2017 bij 10:42 pm #

      Hoi Arianna, goed idee! Ga ik ook eens proberen. Bedankt voor de tip! Gr. Wilma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: