Pizza op Napolitaanse wijze

21 Feb

Op Facebook zag ik laatst een filmpje over het maken van een Napolitaanse pizza. Deze pizza wordt gemaakt met heel weinig gist en daardoor moet het deeg lang rijzen. In het boek Pizza van Alba Pezone had ik al eens een recept gezien van deze Napolitaanse pizza en het was dan ook van dezelfde pizzabakker als uit het filmpje. Het deeg maken is niet moeilijk, alleen maak je dit al uren van tevoren. Dus ’s morgens al kneden en ’s avonds bakken. Ik had geen verse bakkersgist in huis, wel gedroogde gist en daarvan heb ik 1 gram gebruikt. De hoeveelheden van het bloem, water en zout, zoals bij de ingrediënten aangegeven, heb ik gehalveerd en daarvan heb ik 5 pizze (meervoud van pizza) gebakken. Ze waren heel dun met een wat dikkere rand en erg lekker. Voor de topping kun je zelf bedenken wat je erop wil doen, maar doe het op z’n Italiaans, dus met weinig, maar wel smaakvolle ingrediënten! Bak de pizza op een bakplaat of op een pizzasteen in een hete oven van 250 ̊C. Zelf bak ik op een pizzasteen en de pizza is na zo’n 8 minuten klaar. Bak je op een bakplaat, kijk dan goed wanneer de pizza uit de oven kan. PizzaopNapolitaansewijze   Ingrediënten voor 10-11 deegballen:

 • 0,5 liter water (behoorlijk koud)
 • 25 gr fijn zeezout
 • 2,5-3 gr bakkersgist (voor een rijstijd van 6-8 uur bij een temperatuur van ca 25 ̊C)
 • 900-950 gr Italiaanse bloem tipo 00 (van het merk Caputo bijvoorbeeld)

PizzaopNapolitaansewijze2 Doe het water in een kom, los het zout en de gist hierin op. Strooi geleidelijk de bloem erbij. Kneed het deeg stevig met licht, elkaar kruisende vuistslagen, om er zuurstof in te werken en het soepel en glad te maken. Zodra het deeg al de bloem heeft opgenomen (de wand en de bodem van de kom zijn schoon), haal je het uit de kom en ga je door met kneden op een licht met bloem bestrooid werkvlak. Maak strekkende  en samendrukkende bewegingen waarbij het deeg wordt uitgerekt en weer tot een bal wordt gevormd. Na 20 minuten met de hand kneden plakt het deeg niet meer en moet het deeg mooi glad, soepel, elastisch en rekbaar zijn. Ga nog 10 minuten door met kneden en verdeel het deeg dan in 10-11 ballen. Als het kneedwerk is gedaan, leg je de deegbollen niet te dicht op elkaar op een licht met bloem bestoven plaat. Dek ze af met een schone theedoek. Laat ze 6-8 uur rijzen op een schone, tochtvrije plek met een temperatuur van ca. 25 ̊C. Spreid het deeg na het rijzen op een licht met bloem bestoven werkblad zo snel en zo dun mogelijk uit, in de vorm van een cirkel. Eerst met je vingertoppen, daarna laat je het heen en weer gaan, van je ene vlakke hand naar de andere. Het deeg wordt hierdoor steeds verder uitgerekt, vanuit het midden naar buiten. Beleggen, in de oven en genieten! Je kunt het deeg ook in de keukenmachine maken. Ga op dezelfde wijze te werk en kneed het 20 minuten op de laagste snelheid. Zo krijg je luchtig deeg dat niet te warm wordt, waardoor het glutennetwerk niet wordt aangetast. Maak het deeg af door het op het werkblad uit te rekken. Bron: Pizza van Alba Pezone.

Advertenties

8 Reacties to “Pizza op Napolitaanse wijze”

 1. Maria van den Dungen februari 21, 2015 bij 2:08 pm #

  Waar koop je dat meel typo 00 ??
  Zelfs AH verkoopt het hier niet.

 2. kookgekwilma februari 21, 2015 bij 4:30 pm #

  Ik heb het besteld bij Italieplein.nl , maar je kunt er ook voor kijken bij Italiaanse delicatessen winkels.

 3. Tessa februari 21, 2015 bij 10:57 pm #

  Ik heb het een tijd geleden bij de Jumbo gekocht.

 4. kookgekwilma februari 21, 2015 bij 11:09 pm #

  Oh, dat is een goeie tip Tessa. Bedankt!!

 5. Caroline Brouwer februari 22, 2015 bij 10:23 am #

  Je moet wel een grote Jumbo hebben Wilma. In Wateringen ben ik al geweest, hebben ze het niet. Misschien in Voorburg.

 6. kookgekwilma februari 22, 2015 bij 10:42 am #

  Ik heb een flinke voorraad in huis Caroline, maar voor anderen kan deze tip van belang zijn!

 7. Nell Nijssen februari 26, 2015 bij 10:15 pm #

  Typo 00 kun je ook wl vinden bij zgn Turkse winkels. Zij maken er van die platte broodjes, heten die niet chapati? Overigens vind ik zo’n dikke rand ook het lekkerst!

 8. kookgekwilma februari 27, 2015 bij 10:22 am #

  Ook een goeie tip Nell, bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: