Cenci

13 Feb

Dit weekend barst het carnaval weer los. Zo ook in Italie natuurlijk. En in Italie hebben ze carnavalskoekjes en die hebben diverse namen en ook verschillende uitvoeringen. In het boekje ‘Koken met Carluccio; brood en gebak van Antonio & Priscilla Carluccio’ staat het recept van deze cenci. Cenci betekend “lorren” en werden vroeger alleen voor het carnavalsfeest – veertig dagen voor Pasen – gemaakt, maar zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar, zo staat in het boekje. Het deeg voor de cenci is zacht en makkelijk te verwerken. De koekjes zijn heel lekker en niet zo heel erg zoet. Ik heb de koekjes in de vorm van een strik gemaakt, maar er kunnen ook andere vormen van gemaakt worden (zie Google).

Cenci

 

Ingrediënten:

  • 350 gr 00-bloem (doppio zero)
  • 45 gr zachte boter
  • 45 gr fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker (8 gr)
  • 2 eieren
  • mespunt zout
  • 3 el moscato passito of vin santo
  • 200 gr poedersuiker
  • (olijf)olie

Zeef de bloem in een kom, voeg boter, kristalsuiker, eieren, zout en wijn toe en meng alles tot een zeer glad deeg. Laat dit afgedekt 1 uur rusten.

Rol het deeg met een deegroller of pastamachine uit tot een dikte van 3 mm. Snijd het met een gekarteld deegwieltje in repen van 15-18 cm lang en 3-4 cm breed en knoop ze allemaal geduldig tot een losse strik.

Frituur ze in (olijf)olie goudbruin (met een paar tegelijk, zodat ze goed kunnen ‘zwemmen’) en laat ze op keukenpapier uitlekken. Laat ze afkoelen, stapel ze op een schaal en bestrooi ze overvloedig met poedersuiker. Ze zijn onweerstaanbaar!

Bron: Koken met Carluccio; brood en gebak van Antonio & Priscilla Carluccio.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: