Rigatoni Gratinati

8 Feb

Steeds weer verbaas ik me erover hoeveel variaties er met pasta mogelijk zijn. Dan zit ik met een kookboek op schoot en ontdek daarin wederom een recept waarbij het water me in de mond loopt. Zo ook dit recept. Tijdens het maken hiervan, viel me wel op dat er in de beschrijving staat dat er na het verwijderen van de gebakken aubergine tweederde deel van de overgebleven olie weggedaan moest worden, terwijl bij mij zo goed als alle olie door de aubergine was opgenomen. Voor het fruiten van de knoflook heb ik nog maar een eetlepel olie toegevoegd. Ik heb deze heerlijke schotel geserveerd met een lekkere frisse salade.

Rigatonigratinati

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 2 middelgrote aubergines
  • 150 ml olijfolie
  • 4 tenen knoflook, gepeld, doormidden
  • 2 blikken van 400 gr cherrytomaten (of tomatenblokjes)
  • 10 basilicumblaadjes
  • 500 gr rigatoni
  • 100 gr versgeraspte Parmezaanse kaas
  • zout en peper naar smaak.

Leg de aubergines op een plank en snijd ze in 1 cm brede en 5 cm lange repen.

Verhit de olie in een grote koekenpan, doe de aubergine reepjes erin en bak ze in circa 5 minuten goudbruin en knapperig. Roer af en toe.

Schep de aubergine reepjes met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Bestrooi ze met zout.

Giet tweederde van de olie uit de pan waarin je de aubergines hebt gebakken en fruit de knoflook 30 seconden. Roer de tomaatjes en het basilicum erdoor en laat ze 10 minuten pruttelen. Roer af en toe.

Roer de aubergines door de saus en laat nog 5 minuten stoven. Breng op smaak met zout en peper.

Vul een grote pan met 4 liter water, breng het aan de kook en voeg als het kookt 2 eetlepels zout toe. Kook de pasta hierin beetgaar en roer om de minuut. Kook voor een volmaakt effect de pasta 1 minuut korter dan op het pak is aangegeven. Giet hem af en doe hem weer in de pan.

Zet de pan op laag vuur, giet de aubergine saus en de helft van de Parmezaan over de pasta. Roer 30 seconden tot alle smaken zich hebben vermengd.

Stort het gerecht in een ovenschaal die groot genoeg is voor de pasta en bestrooi met de overgebleven Parmezaan.

Zet de schaal 10 minuten onder de middelhete grill tot de inhoud van de schaal borrelt en knapperig is.

Haal de schaal uit de grill en laat hem 5 minuten met rust voor je hem aansnijd. Geniet ervan!

Bron: De Italiaanse bakker thuis van Gino D’Acampo.

2 Reacties to “Rigatoni Gratinati”

  1. aggie hupkens te maastricht februari 8, 2015 bij 12:56 pm #

    leg de gesneden aubergine 15 min. in koud water. dan wordt geen vet meer geabsorbeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: