Pappardelle al pollo e porcini

10 Jan

In de Kerstvakantie zijn wij met z’n viertjes een dagje naar Utrecht geweest om te winkelen. Niet dat we opzoek waren naar iets speciaals, maar gewoon weer eens een andere omgeving en andere winkels dan waar we doorgaans komen. En in Utrecht zit ook Betsies Kookwinkel. Ze hebben een heel groot assortiment kookspullen en vriendelijk en behulpzaam personeel. Ik ging al snel op zoek naar de Italiaanse kookattributen en daar zag ik een “mattarello per pappardelle”, oftewel een rolstok om pappardelle met te maken. Met mijn pastamachine kan ik geen pappardelle maken, dus zo’n rolstok zou een welkome aanvulling zijn. Mijn aankoop was dus de mattarello. Er waren ook rolstokken voor spaghetti, tagliatelle en fettuccine. En dan wil je je aankoop natuurlijk ook gaan gebruiken, dus weer met de neus in de kookboeken opzoek naar een recept met pappardelle. Toen verse pasta gemaakt en die met de pastamachine tot mooie, dunne lappen uitgerold. Daarna kwam de mattarello aan de beurt. Dit is toch wel een handeling waar ik nog wat vaardigheid in moet krijgen, maar ik had alle tijd en na wat “geploeter” had ik mooie pappardelle. Het maken van de saus van dit lekkere recept is heel eenvoudig. Ik heb er, zoals er bij de variaties staat, nog wat champignons aan toegevoegd.

Pappardellealpolloeporcini1

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 15 gr gedroogde porcini
  • 175 ml warm water
  • 25 gr boter
  • 1 teen knoflook uit de knijper
  • 1 prei of 2 bosuitjes
  • 1 handvol gehakte verse peterselie
  • 120 ml witte wijn
  • 250 ml kippenbouillon
  • 40 gr verse of gedroogde pappardelle
  • 2 kipfilets in dunne reepjes
  • 105 ml mascarpone
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • verse basilicumblaadjes, gescheurd, voor de garnering

Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom. Giet het warme water erover en laat het 15-20 minuten weken. Doe ze in een fijne zeef boven een kom en knijp er met je handen zo veel mogelijk vocht uit.

Hak de paddenstoelen fijn en zet het weekwater weg tot je het nodig hebt.

Smelt de boter in een middelgrote bakpan, voeg de gehakte paddenstoelen, de knoflook, de peterselie en de prei of bosuitjes toe, en zout en peper naar smaak. Bak, onder regelmatig roeren, ongeveer 5 minuten op een laag vuur. Giet dan de wijn en de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken, of tot het vocht is verdampt.

Kook ondertussen de pasta in een grote pan kokend water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking (of kook de verse pasta al dente). Voeg er het weekwater van de paddenstoelen aan toe.

Doe de reepjes kippenvlees in de saus en laat 5 minuten zachtjes koken, of tot ze net gaar zijn. Doe de mascarpone er lepel voor lepel bij. Roer na elke schep. Giet er 1 à 2 lepels van het pastakookwater bij en breng op smaak.

Giet de pasta af, doe hem in een grote, voorverwarmde schaal en meng de saus erdoor. Bestrooi met basilicum en dien direct op.

Variaties:

  • Voeg 115 gr in plakjes gesneden champignons toe aan de kip.
  • Voeg geblancheerde broccolistelen toe vóór de mascarpone.

Bron: Minibijbel Pasta van Jeni Wright.

Pappardellealpolloeporcini2

2 Reacties to “Pappardelle al pollo e porcini”

  1. Caroline Brouwer januari 10, 2015 bij 5:01 pm #

    Weet ik eindelijk wat een mattarello per pappardelle is!😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: