Torta alle pere e lamponi

20 Sep

Het recept van deze Torta alle pere e lamponi komt uit het Italiaanse tijdschrift “Torta della Nonna; Dolci fatti in casa per colazione e merende”. In Italie bestaat het ontbijt, colazione, uit een cappuccino en een zoet (brioche) broodje, wat bij voorkeur staand aan de bar genuttigd wordt. Voor de lunch nemen de Italianen de tijd en eten niet, zoals bij ons, vlug een boterham, maar genieten uitgebreid van bijvoorbeeld een bord pasta of een pizza, veelal vergezeld van een glas wijn. Het avondeten, cena genaamd, vind nooit vroeg in de avond plaats en ook daar nemen de Italianen de tijd voor. Lekker lang tafelen met heerlijk eten, een goed glas wijn en aangenaam gezelschap. Merende betekend ‘snacks’ en het woord is van toepassing op gerechten die tussen de maaltijden door worden gegeten of gerechten voor een picknick. In het tijdschrift staan dus allerlei ‘snacks’, zoals deze heerlijke taart met een fris zoete smaak.

Tortaallepereelamponi

Ingrediënten:

  • 220 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 150 gram boter, gesmolten
  • 100 gram frambozen
  • 4 peren, niet te groot
  • 4 eieren
  • schil en sap van 1 onbespoten citroen
  • ½ zakje bakpoeder
  • kaneelpoeder naar smaak

Was en droog de frambozen heel voorzichtig. Schil de peren en snijd ze in niet te dunne plakjes en besprenkel ze met citroensap. Mix de eieren met de suiker tot een licht en luchtig mengsel.

Voeg de afgekoelde, gesmolten boter toe, evenals de kaneel en citroenrasp.

Zeef de bloem en het bakpoeder boven het ei-suikermengsel en meng dit tot een mooi egaal beslag. Meng voorzichtig ⅔ van de peren en frambozen met behulp van een spatel door het beslag.

Bekleed een springvorm van 22-24 cm met bakpapier en schenk het beslag hierin. Verdeel de rest van de peren en frambozen over het beslag en bak de taart in een voorverwarmde oven van 180 ° C in 50 minuten gaar of tot het een mooie goudbruine kleur heeft. Laat de taart afkoelen. Bestrooi de taart voor het serveren met poedersuiker.

Bron: Torta della Nonna; Dolci fatti in casa per Colazioni e Merende jul/aug 2014.

4 Reacties to “Torta alle pere e lamponi”

  1. Nell Nijssen september 20, 2014 bij 12:19 pm #

    Toevallig net heerlijke peren gekocht. Bij de perenboer. Dis wie weet …. komen die ook terecht in deze appetijtelijke taart!

  2. Anke september 21, 2014 bij 8:52 am #

    Gezien de oproep in Belgie om meer peren te eten omdat Rusland ze boycot staat er nu regelmatig perentaart op het menu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: