Lasagnette con pane carasau

17 Aug

Tijdens het Italie Evenement in mei j.l. hebben wij een bezoekje gebracht aan de stand van GranSardegna. Zij verkopen typisch Sardijnse etenswaren via hun webshop en op beurzen. Ik volg ze al een tijdje via Twitter en Facebook. Op de site van GranSardegna zag ik de pane carasau voor het eerst.  Aangezien ik graag de wat minder bekende Italiaanse gerechten hier plaats, heb ik een doos pane carasau gekocht en ben ermee aan de slag gegaan. Ik heb gekozen voor dit recept van Antonio Carluccio uit het boek De twee gulzige Italianen. In het recept wordt fontina gebruikt of taleggio. De AH heeft tegenwoordig taleggio in het kaasassortiment, dus heb ik deze kaas gebruikt. In plaats van verse porcini heb ik gewone en kastanje champignons gebruikt. Zelf vond ik het uiterlijk van het gerecht niet zo aantrekkelijk, maar het is wel een heerlijk romig gerecht geworden! (Hier vind je nog een ander recept voor lasagne, waarin pane carasau is gebruikt)

Panecarasau1

Ingrediënten voor 8 personen:

  • 2 el olijfolie
  • 500 gr verse porcini, in plakken of 500 gr kleine champignons plus 25 gr gedroogde porcini, 30 minuten geweekt, uitgelekt en in dunne plakjes gesneden
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • ½ l groente- of kippenbouillon, of gebruikt water met een bouillontablet
  • 2 grote schijven pane carasau
  • boter, om in te vetten
  • 150 gr fontinakaas, of andere goed smeltende kaas zoals taleggio
  • 50 gr Parmezaanse kaas

Saus:

  • 75 gr boter
  • 100 gr bloem
  • 1 liter volle melk
  • een snuf nootmuskaat

Verhit de oven tot 180̊C/gasstand 3. Verhit de olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur, doe de paddenstoelen erin en bak ze 3 minuten; strooi er wat zout over. Laat ze op keukenpapier uitlekken en zet ze opzij. Giet de bouillon in een ondiepe ovenschaal of braadslee waarin de pane carasau past. Laat elke schijf brood rustig 15 seconden aan elke kant in de bouillon weken. Leg het brood apart en giet de bouillon uit de vorm (gebruik hem voor een soep of saus). Maak de ovenschaal of braadslee schoon, droog hem en vet hem in voor je er een pane carasau in legt.

Panecarasau4

Smelt voor de saus de boter in een pan, roer de bloem erdoor en laat deze roux 1 minuut pruttelen. Roer geleidelijk de melk erdoor tot het een gladde saus is. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Verdeel de helft van de saus over de eerste schijf geweekt brood in de ovenschaal of braadslee.Houd een deel van de paddenstoelen achter en strooi de rest over het brood. Bestrooi de paddenstoelen met de geraspte fontina.

Panecarasau5

Leg de tweede schijf geweekt brood erop.

Panecarasau6

Giet de overgebleven saus erover, bestrooi hem met de achtergehouden paddenstoelen, strooi er royaal peper over, gevolgd door de Parmezaan.

Panecarasau7

Bak de lasagne 15 minuten in de hete oven tot hij goudbruin is. Snijd hem in stukken en dien ze op.

‘Een lasagne is een ovenschotel, die in heel Italië traditioneel wordt geserveerd als onderdeel van een feestmaaltijd. Hij wordt meestal met pastavellen gemaakt, maar ik heb hier het knapperige platbrood uit Sicilië gebruikt, pane carasau of carta di musica (‘bladmuziek’, dat zo heet omdat het zo dun is dat je een pagina bladmuziek erdoorheen kunt lezen). Dit is dus geen traditioneel recept, maar meer een uitvoering van een oud idee voor een lekker vegetarisch gerecht voor Kerstmis.’ (Carluccio)

Bron: Twee gulzige Italianen van Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo.

Panecarasau2

Panecarasau3

4 Reacties to “Lasagnette con pane carasau”

  1. Es augustus 22, 2014 bij 2:31 pm #

    Er moet hier een heel goede Italiaanse winkel zitten. Heel saai, op het industrie terrein, maar door Jamie Magazine geprezen. Moet toch echt een keer gaan kijken.
    Ik vind het ook altijd lastig foto’s nemen met die bruine dingen, maar ja, vaak smaakt het wel! Ben dol op paddenstoelen!

    • kookgekwilma augustus 22, 2014 bij 7:12 pm #

      Zou wat voor mij zijn Es, zo’n winkel in de buurt. Kom er dan niet meer weg hahaha. Tja, die foto’s…….. Maar het smaakt prima. Paddenstoelentijd komt er weer aan!😉

  2. Elisabetta september 3, 2014 bij 1:08 pm #

    Pane carasau ben ik gek op. Ook lekker ‘gewoon’ bij de warme maaltijd ipv een stukje brood. Ook al eens geprobeerd met een klein beetje olijfolie er overheen en (eventueel) een snufje zout? Bovenstaand recept ziet er ook erg goed ui, zodra ik weer eens pane carasau heb, ga ik het zeker eens uitproberen !

    • kookgekwilma september 3, 2014 bij 1:29 pm #

      Goed dat je me daaraan herinnerd, want dat stond ook bij het recept. Dat ga ik zeker proberen! Ik heb ook wel eens een restje pizzadeeg heel dun uitgerold en toen in de oven gebakken en daarna met olie en zout gegeten. Eigenlijk een beetje hetzelfde idee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: