Ndundari con salsa di pomodoro e basilico

7 Mei

Op YouTube staan filmpjes van Antionio Carluccio en Gennaro Contaldo als Two Greedy Italians. Zo af en toe kijken wij zo’n filmpje. Erg leuk, want ze reizen dan door Italie, laten mooie plekjes zien en vertellen over de gewoontes van de Italianen. En er wordt natuurlijk ook gekookt. In de aflevering die wij laatst keken, maakte Gennaro deze Ndundari (ik kan het niet uitspreken hoor). Aangezien ik het gelijknamige (Nederlandstalige) kookboek ook heb, zocht ik het recept op. Het leek erg veel op een gerecht wat ik hier al eerder geplaatst had, gnocchi met ricotta, maar toch is het recept weer anders. De kussentjes zijn groter dan gnocchi. In het filmpje werd gebruik gemaakt van blikken tomaat, terwijl er in het boek verse tomaten worden gebruikt. Ik heb voor de blikken gekozen. De Ndundari zijn makkelijk te maken. Het is een zacht deeg, waarbij weinig krachtsinspanning nodig is om een mooi deeg te krijgen. Dit is koken zoals Italiaans koken bedoeld is!

Ndundari

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 200 gr Italiaanse ’00’-bloem of gewone bloem, plus extra om te bestuiven
  • 220 gr ricotta
  • 3 eidooiers
  • 20 gr Parmezaan, versgeraspt
  • een snuf versgeraspte nootmuskaat
  • zout en versgemalen zwarte peper

Saus:

  • 700 gr pomodori of romatomaten, doormidden gesneden of 2 blikken gepelde tomaten à 400 gr.
  • enkele basilicumblaadjes
  • 6 el olijfolie
  • 3 tenen knoflook, in dikke plakjes

Vermeng in een grote kom de bloem met ricotta, eidooiers, Parmezaan, nootmuskaat en een snuf zout en peper tot een zacht, smeuïg deeg. Leg het op een bebloemd werkvlak en kneed het 3-5 minuten.

Ndundari1

Rol het deeg met de hand tot een lange, dunne worst en snijd het tot vierkantjes van 2 cm langte.

Ndundari2

Breng een grote pan met lichtgezouten water aan de kook en doe de kussentjes erin. Wacht tot ze komen bovendrijven, draai het vuur dan laag en laat ze nog 2 minuten zachtjes koken.

Maak intussen de saus. Doe de tomaten met het basilicum in een kom, voeg zout en peper naar smaak toe en schep alles door elkaar. Verhit de olijfolie in een pan en doe de knoflook erin. Neem de pan als de knoflook gaat kleuren van het vuur en voeg de tomaten eraan toe. Zet de pan weer op het vuur en laat de saus zachtjes 4 minuten pruttelen.

Schep de ricottakussentjes uit de pan, laat ze uitlekken en doe ze in de tomatensaus. Schep alles door elkaar en dien het gerecht op.

Bron: Twee gulzige Italianen van Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: