Sicilian lemon and orange sweet bread van Paul Hollywood

3 Apr

In Paul Hollywood’s Bread zag ik dit Siciliaanse brood. De smaken van dit brood zijn gebaseerd op het Italiaanse Colomba di Pasqua, het traditionele paasbrood in de vorm van een duif. Het is een heerlijk vruchtenbrood. Voor de topping heb ik eerst de eiwitten met de suiker stijf geslagen en daarna heel voorzichtig de gemalen amandelen er doorheen gevouwen.  Ondanks dat dit brood niet de traditionele vorm heeft van de Colomba di Pasqua, past het wel heel goed bij het Paasontbijt of de Paasbrunch.

Sicilianlemonandorangesweedbread2

 

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 400 gr tarwebloem
  • 7 gr zout
  • 40 gr basterd suiker
  • 10 gr instant gist
  • 120 ml melk
  • 4  eieren
  • 100 gr ongezouten boter op kamertemperatuur, in kleine stukjes gesneden , plus extra voor invetten

Voor de vulling:

  • 2 citroenen; de geraspte schil van 2 citroenen en het sap van een ½ citroen
  • 1 sinaasappel, de geraspte schil
  • 100 gr amandelschaafsel, geroosterd
  • 100 gr sukade
  • 100 gr gedroogde cranberry’s

Voor de topping:

  • 2 eiwitten
  • 25 gr suiker
  • 25 gr gemalen amandelen

Voor de garnering:

  • 50 gr geschaafde amandelen
  • basterdsuiker , om te bestrooien

Bereidingswijze:

Meng de bloem, zout, basterdsuiker, gist, melk, eieren en boter in de kom van een keukenmachine met deeghaak. Meng op een langzame snelheid gedurende drie minuten en dan op medium snelheid vijf minuten, tot het een zacht deeg is. Doe het deeg in een licht ingevette kom, dek het af met plasticfolie en laat het een uur rijzen.

Voor de vulling:

Meng de citroenrasp en het sinaasappelrasp met het geroosterde amandelschaafsel, de sukade, de cranberry’s en het citroensap. Meng de vulling met je handen door het deeg. Vet een springvorm van 23 cm doorsnee en 9 cm hoog in met boter of bekleed hem met bakpapier. Bol het deeg op en leg het in de bakvorm. Plaats de vorm in een grote plastic zak en laat het gedurende 3 uur rijzen of totdat het deeg de bovenkant van de zijkant van de bakvorm heeft bereikt. Verwarm de oven voor op 200̊C of gasstand 6 en bak het brood in het midden van de oven gedurende 20 minuten.

Voor de topping:

Klop de eiwitten stijf met de suiker en de gemalen amandelen tot er stevige pieken ontstaan. Haal het brood uit de oven en verdeel de stijfgeslagen eiwitten over het brood. Bestrooi het eiwit met de geschaafde amandelen en basterdsuiker. Verlaag de oventemperatuur tot 180̊C of gasstand 4 en bak het brood nog eens 20 minuten. Als de bovenkant te bruin wordt, dek het dan af met aluminiumfolie. Haal het brood uit de oven en laat het gedurende 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal het brood uit de vorm en laat het volledig afkoelen op een rooster.

Bron: Paul Hollywood’s Bread.

Sicilianlemonandorangesweetbread1

Eén reactie to “Sicilian lemon and orange sweet bread van Paul Hollywood”

  1. Anke april 3, 2014 bij 12:19 pm #

    Ik kan niet wachten tot zijn boek bakken!uitkomt nu ja in het Nl dan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: