Spekkoek

1 Feb

Even een uitstapje naar de Indonesische keuken. In Rudolphs Bakery stond het recept van deze spekkoek. Mijn jongste dochter liet het hoopvol aan mij zien. Ooit was ik eens van plan deze bewerkelijke koek te gaan maken (het was er nooit van gekomen), maar na het lezen van het recept heb ik er gewoon een middag voor vrij gemaakt. Het is een nauwkeurig werkje, waarbij je niet moet vergeten om na de eerste laag beslag de onderwarmte van de oven uit te schakelen, anders is al het werk misschien voor niets geweest. Een volgende keer ga ik proberen om de laagjes nog wat dunner te maken, maar voor een eerste keer ben ik zeker niet ontevreden. Na het afkoelen konden wij hier niet wachten met proeven, maar eigenlijk vind ik de spekkoek de volgende dag nog lekkerder!

Spekkoek2

Ingrediënten:

  • boter om in te vetten.
  • 250 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 250 gr  poedersuiker
  • 1 vanillestokje
  • 10 eidooiers
  • 8 eiwitten
  • 125 gr bloem
  • 1 volle eetlepel speculaas- of koekkruiden
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • ½ theelepel kardemonpoeder

Verwarm de oven voor op 170̊C. Vet een springvorm van 20 cm ⌀ in met boter en bekleed het met bakpapier.

Klop in een kom de boter met de helft van de poedersuiker luchtig. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Voeg het vanillemerg toe aan de boter en meng één voor één de eieren erdoor.

Klop in een andere kom de eiwitten met de andere helft van de poedersuiker luchtig en spatel dit door het boter mengsel. Spatel vervolgens de bloem erdoor.

Verdeel het beslag gelijkmatig over twee kommen en roer door één beslag de specerijen. Nu heb je een bruin en een licht beslag.

Neem twee evengrote eetlepels. Schep eerst 2 eetlepels bruin beslag in de springvorm. Verdeel het beslag gelijkmatig over de bodem en zet de vorm midden in de oven. Bak de eerste cakelaag gaar in ongeveer 8 à 10 minuten. De laag is gaar als je er met een vinger zacht op kunt drukken en de laag een mooi gebakken kleur heeft aan de bovenkant.

Neem de vorm uit de oven en schuif het rooster naar boven in de oven. Zet de ovenstand nu op alleen bovenwarmte (afhankelijk van het type oven is dit met of zonder hetelucht). Je kunt dit zien in de oven: het bovenste spiraal gloeit af en toe op waardoor je ziet dat dit warm is. Het onderste spiraal staat nu uit. Het is nu de bedoeling dat alle volgende laagjes beslag gaar worden door de bovenwarmte. Op deze manier wordt de spekkoek laag voor laag gaar, dat de onderlaag uitdroogt of verbrandt.

Schep nu 2 lepels van het witte beslag in de vorm en verdeel dit gelijkmatig over de eerste laag. Bak deze tweede laag gaar boven in de oven gedurende 8 à 10 minuten.

Herhaal dit proces totdat je ten minste acht laagjes hebt of je springvorm vol is. Laat de spekkoek goed afkoelen voordat je hem in mooie kleine puntjes snijdt.

Spekkoek1

Spekkoek3

Bron: Rudolph’s Bakery van Rudolph van Veen.

5 Reacties to “Spekkoek”

  1. beejeekookt februari 1, 2014 bij 3:48 pm #

    Leuk dat je spekkoek hebt gemaakt, staat ook nog op mijn lijstje!

  2. lekkerhappen februari 3, 2014 bij 3:20 pm #

    Ziet er heerlijk uit! Ook altijd lekker zo’n spekkoek!

  3. elles februari 12, 2014 bij 12:03 pm #

    Heerlijk spekkoek, staat ook op ons lijstje om te maken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: