Sformato di formaggio, mela e pera

17 Jan

De combinatie van zoet met hartig spreekt mij altijd erg aan. In de Italiaanse keuken kom je deze combinatie nog wel eens tegen. Denk aan bijvoorbeeld vijgen (zoet) gevuld met gorgonzola (hartig), peer gevuld met gorgonzola en walnoten en pizza met appel en nog veel meer. De smaak van deze ovenschotel vond ik zelf ook weer erg verrassend!

Sformatodiformaggio,melaepere

Ingrediënten voor 6-8 personen:

  • 500 gr ricotta
  • 150 gr Emmentaler
  • 60 gr ui
  • 3 eieren
  • 1 appel (bijv. goudreinet)
  • 1 peer (bijv. conference)
  • versgeraspte Parmezaan
  • tijm
  • paneermeel
  • peterselie
  • kerrie
  • boter
  • zout
  • witte peper

Verwarm de oven voor op 200̊C. Snipper de ui en fruit hem 5-10 minuten in een klontje boter in de koekenpan.

Schil de appel en de peer en verwijder het klokhuis. Snijd het fruit in blokjes.

Doe de ricotta in een kom met 3 volle el Parmezaan, de Emmentaler in blokjes, 1 afgestreken el kerrie (meer of minder naar smaak), de eieren, de blokjes appel en peer, de gefruite ui, 1 el paneermeel, een fijngehakt bosje tijm en peterselie, zout en peper.

Meng het geheel voorzichtig door elkaar tot alles goed vermengd is. Vet een ovenschaal in met boter en bestrooi hem met paneermeel. Schep het mengsel erin.

Strijk het mengsel glad, bestrooi met paneermeel en verdeel er een paar vlokjes boter over.

Zet de schotel 35-40 minuten in de oven. Haal hem uit de oven en serveer meteen.

Bron: la Cucina Italiana-december 2013.

Eén reactie to “Sformato di formaggio, mela e pera”

  1. lucie maart 26, 2014 bij 11:54 am #

    Het lijkt me een heerlijke schotel. Ik krijg vegetarische gasten. Lunch. Wat serveer ik er bij?
    Of kan ik beter de crostini’s paddestoelen en de bietencarpacio maken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: