Frisse citroentiramisù

9 Jan

In oktober 2013 plaatste Caroline van Carolines blog het reept van deze overheerlijke citroentiramisù. Bij het samenstellen van het kerstmenu was ik nog op zoek naar een recept van een lekker dessert en dacht ineens aan het blog van Caroline. De afmeting van het dessert is bij mij iets anders geworden, aangezien mijn uitsteekringen net een fractie groter waren. Aan de smaak doet dit natuurlijk niets af, het was gewoon heerlijk!!!

Frissecitroentiramisù

Ingrediënten:

  •  2 citroenen, biologisch
  •  2 blaadjes witte gelatine
  •  75 g suiker
  •  3 el limoncello
  •  20 amaretti koekjes (grote)
  •  250 g mascarpone
  •  50 ml slagroom
  •  poedersuiker
  •  4 kookringen van 7 cm doorsnede
Bereiden:
1. Leg de kookringen op een met bakpapier bekleed plat bord. Bekleed ook de binnenkant van de kookringen met een reep bakpapier (als je ze licht invet, blijft het bakpapier kleven tegen de binnenkant).
2. Was de citroen en rasp de schil van 1 citroen. Pers de beide citroenen uit, je moet 100 ml sap hebben.
Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water.
3. Breng het citroensap met de citroenschil en de suiker aan de kook, tot de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur en voeg de limoncello toe. Doop voor iedere ring 4 amarettikoekjes in de citroensiroop en leg ze op de bodem in de kookringen.
4. Verwarm de resterende citroensiroop weer en los van het vuur de uitgeknepen gelatine erin op, laat iets afkoelen.
5. Klop intussen de mascarpone los met de slagroom tot een dikke romige crème. Voeg de citroensiroop toe en schep de citroencrème op de amaretti koekjes. Zet de tiramisù minstens twee uur in de koelkast om op te stijven.
6. Zet de tiramisù vlak voor het serveren op 4 borden, verwijder de kookring en het bakpapier. Garneer de taartjes met de laatste vier amaretti en bestrooi met wat poedersuiker. (Ik heb er ook nog wat citroenstukjes opgelegd).
Tip: Amaretti zijn harde Italiaanse koekjes. Je hebt kleine en wat grotere. Als je voor dit recept de kleinere gebruikt, heb je 32 koekjes nodig. Voor dit recept kun je i.p.v. citroen ook sinaasappel, grapefruit of limoen gebruiken.
Bron: “Mijn Favoriete Desserts” Janneke Philippi en dit recept stond ook in de Delicious van oktober 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: