Knoflookbrood met salie

5 Nov

Vorige week woensdag kreeg ik bericht van Xandra, van Xandra bakt brood, dat ik één van de twee winnaars was van het broodbakboekje ‘Brood 100 recepten” die zij ter gelegenheid van het 1 jarig bestaan van haar blog had verloot. Afgelopen zaterdag lag het al in mijn brievenbus. Het is een heel leuk boekje met heerlijke broodrecepten, waaronder dit knoflookbrood met salie. Zondag was het een regenachtige dag, dus een mooie dag om in de keuken door te brengen.  Mijn plan was sowieso om die dag wat nieuwe recepten uit te proberen, dus daar kon dit lekkere brood ook nog wel bij. De geur die dan door je huis trekt is heerlijk.  Het brood past ook heel goed bij een buffet!

Knoflookbroodmetsalie1

Ingrediënten voor 1 brood:

  • 125 gr volkorenmeel
  • 125 gr tarwebloem, plus extra om te bestuiven
  • 7 gr gedroogde gist
  • 3 el fijngesneden verse salie
  • 2 tl zeezout
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 tl vloeibare honing
  • 150 ml lauw water
  • plantaardige olie, om in te vetten

Doe het volkorenmeel en de tarwebloem in een grote kom. Meng de gist, salie en de helft van het zout erdoor. Houd 1 theelepel knoflook apart en meng de rest door het meel in de kom. Maak een kuiltje in het midden en giet de honing en het water erin. Meng alles tot een samenhangend deeg dat loskomt van de zijkant van de kom. Kneed het deeg 10 minuten op een licht met bloem bestoven werkvlak, of tot het glad en veerkrachtig is. Vorm een bal van het deeg en leg het in een met olie ingevette kom. Dek af en laat het deeg 1 uur op een warme plaats staan, of tot het in volume verdubbeld is. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg nog 2 minuten op een licht met bloem bestoven werkvlak. Rol het tot een lange streng en vorm daar een ring van. Leg deze op de bakplaat. Vet de buitenkant van een kom in en zet die in het midden van de ring, zodat het gat tijdens het rijzen open blijft. Dek af met een theedoek en laat het deeg op een warme plaats 30 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 200° C. Haal de kom uit de ring. Bestrooi het brood met de rest van het zeezout en de knoflook en bak het 25-30 minuten in de oven, of tot het stevig en goudbruin is. Laat het afkoelen op een rooster.

Bron: Brood 100 recepten.

2 Reacties to “Knoflookbrood met salie”

  1. marion november 7, 2013 bij 12:52 pm #

    Ik heb je genomineerd voor de Liebster Award: http://marionskitchenstories.blogspot.nl/2013/11/liebster-award.html

  2. lekkerhappen november 8, 2013 bij 6:39 pm #

    Hey,
    Ik geef de Liebster Award graag door aan jou. Hopelijk vind je dat leuk!
    Lees even mijn onderstaande blog. Dan kun je de vragen terugvinden.
    http://lekkerhappen.wordpress.com/2013/11/08/liebster-award-voor-lekker-happen/
    Fijn weekend!
    Groeten Daisy (LekkerHappen.com)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: