Rotolo di pasta farcita

30 Okt

Toen ik de Minibijbel Pasta pas gekocht had, was mijn aandacht gelijk getrokken door dit gerecht. Werken met verse pasta vind ik altijd een uitdaging. Vooral bij deze rotolo, waar een grote lap pasta voor nodig is. Er stonden geen hoeveelheden van de pasta bij de ingrediënten, dus ben ik begonnen met 300 gr Semolinameel, 3 eieren en wat zout. De pasta heb ik een avond van tevoren gemaakt en in plasticfolie verpakt in de koelkast bewaard. De hoeveelheid deeg was ruimschoots voldoende om de lap pasta te maken. Het viel mij reuze mee met het werk wat deze rotolo met zich mee bracht. Had verwacht dat het een tijdrovend klusje zou worden. Nadat de rol gekookt was (ik deed dat in mijn braadpan, want ik had geen ovenschaal die groot genoeg was), ben ik pas de saus gaan maken. Wij hebben er met z’n viertjes van gegeten met een lekkere salade erbij, maar de bedoeling is natuurlijk dat dit een tussengerecht is. De volgende keer dat ik het maak, zal ik het ook als zodanig serveren!

RotolodipastaFarcita1

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 75 gr boter
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 150 gr verse spinazie, zonder stelen en gewassen
  • 250 gr ricotta
  • 1 ei
  • 4 el versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 4 el versgeraspte Pecorino
  • nootmuskaat
  • pasta met ei (ik heb 300 gr Semolina, 3 eieren en een snufje zout gebruikt en daar hield ik iets van over)
  • zout en gemalen zwarte peper

Voor de tomatensaus:

  • 4 el olijfolie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 wortel, fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, in dunne plakjes
  • een paar blaadjes verse basilicum, tijm en oregano of marjoraan, plus extra basilicumblaadjes voor de garnering
  • 2 x 400 gr pomodori uit blik, in stukjes
  • 1 el zongedroogdetomatenpasta
  • 1 tl suiker
  • 75-105 ml droge witte wijn

Smelt 25 gr van de boter in een middelgrote steelpan, voeg de fijngehakte ui toe en fruit hem 5 minuten onder af en toe roeren tot hij zacht is.

Voeg de spinazie toe en zout en peper naar smaak en kook de spinazie 5-8 minuten al roerend op matig vuur; totdat hij geslonken en gaar is. Zet het vuur hoog en roer tot het water verdampt en de spinazie tamelijk droog is.

Maal het spinaziemengsel fijn in de keukenmachine of hak het met de hand. Doe het in een kom en voeg ricotta, ei en de helft van de Parmezaanse kaas en de helft van de Pecorino toe. Breng op smaak met versgeraspte nootmuskaat, zout en ruim peper. Roer alles goed.

Rol het pastadeeg uit tot een lap van 50 x 40 cm.

RotolodipastaFarcita2

Leg de lap op een groot stuk kaasdoek, met een van de korte kanten naar je toe.

RotolodipastaFarcita3

Strijk het spinaziemengsel dun ui over de pasta, maar laat aan de lange kanten een rand van 2 cm vrij en aan de koste kant die het verst weg ligt, een rand van 5 cm. Bevochtig de twee lange kanten met water.

RotolodipastaFarcita4

Begin aan de kort kant die voor je ligt. Neem de kaasdoek op en rol de pasta van je af. Duw er niet op, laat hem gewoon rollen tot je een “worst” hebt van 40 cm lang. Druk de uiteinden naar binnen om de rol af te sluiten.

RotolodipastaFarcita5

Rol dan de kaasdoek een paar maal om de rol en bind de uiteinden stevig vast met een touw.

RotolodipastaFarcita6

Giet een ovale vuurvaste ovenschaal halfvol met water en breng het water aan de kook. Voeg een flinke snuf zout toe en leg de rol erin. Leg er een deksel half overheen en laat de rol 45 minuten zachtjes koken; draai de rol in die tijd twee. Leg hem daarna op een plank, houd de plank schuin omhoog zodat het overtollige water uit de rol kan lopen en laat hem afkoelen.

RotolodipastaFarcita7

Maak de tomatensaus. Verhit de olie in een steelpan en bak hierin het knoflook op een laag vuur gedurende 1-2 minuten. Voeg de gehakte groenten en de verse kruiden toe. Bak alles al roerend 5-7 minuten op laag vuur tot de groenten zacht en heel licht gekleurd zijn.

Voeg de tomaten, tomatenpasta en suiker toe en daarna zout en peper naar smaak. Breng het tomatenmengsel al roerend aan de kook, zet het vuur lager en laat het mengsel zonder deksel 45 minuten sudderen. roer af en toe.

Verwarm de oven voor op 200° C. Haal de rol uit de doek en snijd hem in 12 dikke schijven. Smelt de rest van de boter en vet hiermee zes eenpersoons ovenvaste schaaltjes of een grote ondiepe ovenschaal in.

Leg de pastaschijven in de schaaltjes of in de schaal, laat de schijven elkaar enigszins overlappen en druppel er de rest van de boter over. Bestrooi ze met de rest van de Parmezaanse kaas en de Pecorino en bak ze  10-15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.

Pureer ondertussen de tomatensaus in een keukenmachine tot hij glad is. Doe de saus in een pan en voeg er zoveel wijn aan toe dat hij te schenken is. Verwarm hem dan tot hij borrelt. Dien de pastaschijven op in de schaaltjes, op een bedje van tomatensaus. bestrooid met basilicumblaadjes.

Bron: Minibijbel Pasta van Jeni Wright.

Tip: Maak de pastalap niet te dun, want dan gaat het scheuren, maar maak het ook niet te dik, want dan rolt het heel lastig op. Mijn pastamachine (Marcato Atlas) heeft 7 standen en ik heb het tot stand 5 uitgerold.

Leg de pastavellen iets overlappend naast of onder elkaar. Bestrijk de overlappende delen met wat water. Op die manier krijg je een grote lap die je op maat kan maken.

De “worst” lag halfrond in de braadpan, maar na het koken kon ik hem gewoon weer recht maken.

10 Reacties to “Rotolo di pasta farcita”

  1. Caroline Brouwer oktober 30, 2013 bij 12:57 pm #

    Lekker, dit ga ik ook een keer maken als ik de tijd en de rust heb!

  2. Els oktober 30, 2013 bij 1:16 pm #

    Super Wilma, dat ziet er echt verrukkelijk uit. Fijn dat het zo goed gelukt is!

  3. Marieke Kersten oktober 30, 2013 bij 3:21 pm #

    Hoi Wilma.Ziet er grandioos uit, maar wat een werk. Ik heb helaas de energie niet meer voor dit soort tijdrovend werk. Complimenten voor je mooie recepten. Ik blijf je volgen. Ik heb lange tijd een restaurant gehad en had dit soort gerecht op de kaart staan als vegetarisch gerecht. Ik weet de titel nog : “Spinazieroulade ” en zal het recept in mijn archief eens opzoeken.

    • kookgekwilma oktober 30, 2013 bij 3:46 pm #

      Hallo Marieke, dank je wel voor je bericht. Jammer dat je er geen energie meer voor hebt, want het is heerlijk werk om te doen. Maar dat weet je vast wel als je een restaurant hebt gehad. Vorige week had ik vakantie en dus de tijd om het recept te proberen.Vind het erg leuk om te doen en te proberen en als het resultaat dat ook nog eens mooi en lekker is…..🙂

  4. Nell Nijssen oktober 30, 2013 bij 10:27 pm #

    Het zijn de ware kook-die-hards die het gevecht met verse pasta aan durven gaan. In het verleden ooit eens een machine gekocht. Eén keer gebruikt, helaas. Ik vinnut een geworstel van jewelste. Chapeau dus voor jou!!!

    • kookgekwilma oktober 30, 2013 bij 10:29 pm #

      Hahahaha, dank je Nell. Bij mij ging het in het begin ook niet even makkelijk hoor, maar de aanhouder wint. Draai er nu mijn hand niet meer voor om. Vind dit een enorm leuk klusje!🙂

  5. marion oktober 31, 2013 bij 10:29 am #

    Geweldig Wilma! Heb die ‘bijbel’ ook maar nog niets uit gemaakt. Ga dit zeker een keer proberen. Zal wel niet zo mooi lukken als bij jou:-) Compliment waard!

    • kookgekwilma oktober 31, 2013 bij 10:34 am #

      Dank je Marion, maar waarom zou het bij jou niet zo mooi lukken??? Gewoon doen en je zal versteld staan. Het lijkt moeilijker dan het is (vond ik). Succes! Groetjes, Wilma.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: