Pane rustico

14 Okt

Het recept van dit noord Italiaanse boerenbrood komt uit het boek “De Italiaanse bakker thuis” van Gino D’Acampo. Het is een makkelijk te maken brood. Het was de tweede keer dat ik dit brood maakte (de eerste keer had ik wat problemen met mijn kookwekker en kon ik de baktijd niet goed controleren) en ze worden niet zo heel erg donkerbruin, maar blijven mooi lichtbruin. Smaakt erg lekker met een pittige kaas of salami.

Panerustico

Ingrediënten voor 2 (kleine) broden:

  • 400 gr tarwebloem
  • 100 gr volkorenmeel
  • 10 gr zout
  • ½ tl kristalsuiker
  • 7 gr droge gist
  • 270 ml warm water
  • 10 ml extra vergine olijfolie

Vermeng bloem, meel, suiker en gist in een grote kom.

Giet het water  en de olie op de droge ingrediënten en meng alles tot een glad deeg.  Je kunt het beste met een houten lepel roeren tot alles is vermengd, het mengsel dan op een bebloemd werkvlak storten en het 10-15 minuten tot een glad en zijdezacht deeg kneden. Voeg na 5 minuten het zout toe.

Het deeg moet nu rusten. Leg het in een ingevette kom en laat het afgedekt met plasticfolie 2½-3 uur op een warme tochtvrije plek rijzen tot het volume is verdubbeld.

Stort het deeg op het licht met bloem bestoven werkvlak en druk de lucht eruit. Verdeel het in twee gelijke stukken en bewerkt beide stukken op het bebloemde werkvlak  tot een luchtig, rond brood. Leg ze op een bakplaat, dek ze af met plasticfolie en laat ze 1 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.

Verhit de heteluchtoven tot 180° C.

Maak met een scherp mes een diep kruis in de bovenkant van de broden.

Besproei als je een plantenspuit hebt de wanden van de oven met water voor je de bakplaat in het midden van de oven zet (ze ontstaat er stoom waardoor het brood een mooie kleur en knapperige korst krijgt, maar het is geen probleem als je geen plantenspuit hebt) Bak de broden in circa 20 minuten gelijkmatig goudbruin.

Bron: De Italiaanse bakker thuis van Gino D’Acampo.

Advertenties

6 Reacties to “Pane rustico”

  1. Anke oktober 14, 2013 bij 7:20 pm #

    Ik heb net vandaag het brood met de olijven gemaakt ;-).

  2. Simone oktober 15, 2013 bij 12:42 am #

    Dat ziet er heerlijk uit Wilma!

  3. Marion oktober 15, 2013 bij 10:36 am #

    Leuk, ik heb dat boek ook. Alleen nog de chiabatta uit gemaakt en die was heerlijk:-) Dit ga ik ook een proberen. Ziet er goed uit!

    • kookgekwilma oktober 15, 2013 bij 10:43 am #

      Er staan erg lekkere recepten in dat boek. Ik heb er al veel uit gemaakt! De ciabatta nog niet (heb zelf een ander recept), maar zal het ook eens maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: