Crostata al fondente e meringa

7 Sep

Onlangs zat ik weer eens te bladeren in mijn Italiaanse bak tijdschriften met taart recepten. Bij het zien van al dat lekkers,  kreeg ik weer zin om eens een taart te gaan bakken. Nou is dat niet zo maar gedaan, want het recept moet eerst vertaald worden van Italiaans naar Nederlands. Gelukkig hebben we Google Translate, dus het is een kwestie van overtypen. Het recept is dan duidelijk genoeg om te gaan bakken, maar om het hier te plaatsen moest het nog wel aangepast worden. Ik vond het erg leuk om deze taart te bakken. Het gaat in etappes en over het eindresultaat was ik erg tevreden. Even was ik bang dat het geheel erg zoet zou zijn, maar dat viel reuze mee. Mocht je de taart niet warm eten, zorg er dan voor dat deze op kamertemperatuur is en niet zo uit de koelkast, dan komen de smaken veel beter tot hun recht.

Crostataalfondenteemeringa1

Voor het deeg:

  • 250 g bloem
  • 130 gram koude boter, kleingesneden
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 snufje zout

Voor de vulling:

  • 160 g donkere chocolade
  • 50 gram boter
  • 4 eierdooiers
  • 120 g gemalen amandelen
  • 60 g suiker
  • 20 gr maïzena

Voor de meringue:

  • 3 eiwitten
  • 100 gram suiker

Voor decoratie:

  • geschaafde amandelen
  • vloeibare chocolade

Zeef de bloem boven een grote kom en voeg de boter, de eidooiers, rasp van een sinaasappel en het vanille-extract toe en kneed hiervan een deeg. Rol het deeg uit tot een ronde lap met een dikte van ca. ½ cm en bekleed hiermee een beboterde en bebloemde taartvorm van 24 cm doorsnee. Laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Haal na 30 minuten de taartvorm uit de koelkast en prik met een vork gaatjes in het deeg. Leg een stuk bakpapier op het deeg en doe hier bakbonen bovenop (blindbakken) en bak de taartbodem 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180° C.

Maak ondertussen de vulling: Smelt de chocolade “au bain-marie”. Meng de zachte boter met de suiker, eidooiers en maïzena met een houten pollepel tot een gladde crème. Voeg de gemalen amandelen toe en meng dit goed door elkaar. Voeg daarna de gesmolten chocolade toe en meng deze goed door de crème. Verdeel dit mengsel over de taartbodem en bak het 10 minuten op 180° C.

Maak ondertussen de meringue: Klop de eiwitten stijf en voeg geleidelijk de suiker toe tot er mooie zachte pieken ontstaan.

Bedek de taart gelijkmatig met een de merengue met behulp van een spatel en bak deze 20 minuten op 180° C.

Haal de taart uit de oven en garneer hem met geschaafde amandelen en vloeibare chocolade. Serveer de taart warm of koud.

Bron: Dolci idee: Crostata fatte in casa juli/aug 2012.

Crostataalfondenteemeringa2

Advertenties

6 Reacties to “Crostata al fondente e meringa”

  1. Maaike september 7, 2013 bij 10:56 am #

    Yum! Die ziet er weer heerlijk uit, Wilma!

    • kookgekwilma september 7, 2013 bij 11:33 am #

      Dank je Maaike. Was ook erg lekker!!! De bovenlaag smaakt naar de vulling van een “negerzoen”. 😉

  2. Maria september 7, 2013 bij 12:26 pm #

    Deze ga ik zeker maken, Merengue is een van de lievelingsgerechten van Marit! Nu met extra smaak!

  3. Nell nijssen september 10, 2013 bij 10:05 am #

    Goed gelukt, zeg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: