Pizzadeeg is heel veelzijdig, dat blijkt wel uit dit recept. Je kan er bijvoorbeeld een gevulde broodrol van maken, zoals ik hier al eens het laten zien (Stromboli), maar je kan er ook mini pizza’s van maken. Het recept van deze pizzette kwam ik tegen in het boek Pizza,calzone & focaccia. De pesto heb ik zelf gemaakt, maar kan natuurlijk ook kant en klaar gekocht worden. De pizzette zijn geschikt als borrelhapje, maar zullen ook leuk staan bij een buffet.
Ingrediënten voor 12 pizzette:
- ½ recept pizzadeeg (maak 1 deegbal)
- 6 el klassieke pesto Genovese (of uit een potje)
- smalle rol geitenkaas, in dunne plakjes (300 gr)
- 4 dikke tenen knoflook, in dunne plakjes (minder kan ook)
- extra vergine olijfolie, om mee te glanzen
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- een ronde uitsteekvorm van 7 cm doorsnee
Verwarm de oven voor tot 220 ̊ C.
Druk de lucht uit het deeg en rol of rek het op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een heel dunne lap. Steek er met een glas of een uitsteekvorm 12 rondjes van 7 cm doorsnee uit en leg ze op een ingevette bakplaat. Of steek rondjes uit het deeg van dezelfde doorsnee als de rol geitenkaas. Besmeer de deeglapjes met pesto.
Snijd de geitenkaas in 12 plakjes en leg er één op elk deeglapje. Verdeel daarop wat plakjes knoflook en bestrijk het geheel met olijfolie. Bestrooi de pizzette met zout en peper en bak ze 8-10 minuten in de oven tot de kaas begint te smelten. Dien ze direct uit de oven op.
Bron: Pizza, calzone & focaccia van Maxime Clark.
NB: Ik heb 1 portie pizzadeeg gemaakt, de helft gebruikt voor de pizzette en de andere helft ingevroren. Als je ingevroren pizzadeeg op kamertemperatuur laat ontdooien, gaat het vanzelf rijzen.
Lijkt mij lekker Wilma, maar met 4 dikke tenen knoflook hoef ik bij Johan niet mee aan te komen helaas! 😉
Hahaha, dan laat je die toch weg. Of je doet ze niet allemaal met knoflook. Ik heb er zelf ook minder opgedaan hoor, gewoon maar smaak. 🙂