Calzone alla parmigiana

13 jul

Regelmatig bak ik pizza’s voor mijn man en dochters. Zij zijn echte liefhebbers en als het aan mijn dochters ligt, eten we ze nog veel vaker. Ik was op zoek naar iets nieuws voor hier op het blog en kwam op het idee op calzones te bakken. Dat had ik al eens eerder gedaan, maar dat was lang geleden. In het boek Pizza, calzone & foccacia vond ik het recept van deze calzone. Het basisrecept van het pizzadeeg komt uit hetzelfde boek. De calzones heb ik niet op bakplaten gebakken, maar op de pizzasteen. Ook nu was het weer even uitproberen wat de juiste baktijd was en ik kwam uit op 10 minuten per calzone. De calzone heb ik opgemaakt op een pizzaschep en deze heb ik van tevoren goed met bloem bestoven, zodat de calzone makkelijk van de pizzaschep op de pizzasteen geschoven kon worden. Bij de vulling komt er wel wat vocht vrij. Mijn gezinsleden hadden hier geen last van, maar bij de laatste calzone (die van mij dus) zat er iets teveel vocht en bij het aansnijden van de calzone kwam dat vrij. Let dus op dat je bij de laatste hoeveelheid vulling niet al het vrijgekomen vocht mee schept op de deeglap.

Calzone1

Ingrediënten voor 4 calzones:

 • 1 recept pizzadeeg
 • 2 aubergines, in blokjes
 • 12 hele tenen knoflook, gepeld
 • 4 el extra vergine olijfolie, om te besprenkelen
 • 200 gr (buffel)mozzarella
 • 5 rijpe tomaten, in blokjes
 • 3 el fijngesneden basilicumblaadjes
 • 4 el versgeraspte Parmezaanse kaas
 • zeezout en versgemalen zwarte peper

Schuif 2 bakplaten in de oven. Verwarm de oven minstens 30 minuten voor tot 200̊ C.

Druk de lucht uit de deegbal en vorm er 4 bollen van. Bestuif ze met bloem en laat ze op met bloem bestoven bakpapier  20 minuten rijzen tot ze zacht en opgezwollen zijn.

Schep intussen de aubergine blokjes en de knoflook in een braadslee, besprenkel het met de olijfolie en rooster ze 20 minuten.

Knijp voorzichtig wat vocht uit de mozzarella en snijd hem in blokjes. Neem de braadslee uit de oven en laat de inhoud 10 minuten afkoelen voor je er de tomaten, mozzarella en basilicum door mengt. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Calzone2

Rol of rek de gerezen deegbollen op de bakplaten of op bakpapier uit tot ronde lappen van 20 cm doorsnee.

Calzone3

Verdeel op de helft van elke lap een kwart van het groentemengsel (laat de rand een een paar centimeter vrij).

Calzone4

Breng pittig op smaak met zout en peper en sla de ongevulde kant over de vulling heen.

Calzone5

Druk de randen op elkaar en plooi de rand zodat de vulling er bij het bakken niet uit kan lopen. (maak de randen een beetje nat met water, zodat ze beter aan elkaar plakken)

Calzone6

Bestrijk de calzones met olijfolie en bestrooi ze met Parmezaanse kaas.

Calzone7

Werk nu snel. Open de ovendeur en laat papier calzones op de hete bakplaten glijden. Bak ze 30 minuten en verwissel de bakplaten halverwege de baktijd van plaats tot de korst opgezwollen en goudbruin is. Neem ze uit de oven en laat ze 3 minuten staan voor je ze opdient (zo kan de vulling iets afkoelen). Geef ze heet of warm.

Calzone8

Calzone9

Bron: Pizza, calzone & focaccia van Maxime Clark.

Advertentie

2 Reacties naar “Calzone alla parmigiana”

 1. junglefrog juli 14, 2013 bij 9:46 am #

  Wat heb je die mooi gemaakt Wilma! Het grappige is dat ik helemaal geen pizza liefhebber ben tenzij ze zelf gemaakt zijn en mijn man is calzone fan. Heb die nog niet eerder geprobeerd dus dat ga ik zeker doen!

 2. kookgekwilma juli 14, 2013 bij 9:53 am #

  Dank je Simone! 🙂 Zelfgemaakte pizza’s zijn natuurlijk altijd lekkerder, want die kan je beleggen met wat jij lekker vindt. Succes met het maken van de calzone! 😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: