Kokosbolussen van Levine

5 Jun

Van Caroline hoorde ik dat zij deze bolussen al voor de tweede keer in korte tijd aan het maken was. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, want dan moesten ze wel erg lekker zijn. Het recept was zo gevonden op de site van Levine en bij het doorlezen zag ik dat ik alle ingrediënten toevallig ook in huis had. Niets kon me nog weerhouden om deze heerlijk broodjes, want dat zijn het, te maken. Je kan er jam op doen, maar met alleen een beetje boter smaken ze ook heerlijk!

Kokosbolussen

Ingrediënten:

Deeg:

  • 115 ml kokosmelk, lauwwarm
  • 115 ml (volle) melk, lauwwarm
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 theelepel vanille extract
  • 450 gram tarwebloem
  • 25 gram geraspte kokos (meer mag ook)
  • 8 gram zout
  • 50 gram poedersuiker of witte basterdsuiker
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 5 gram droge gist

Afwerking:

  • ± 50 gram gesmolten ongezouten roomboter
  • rietsuiker

Werkwijze standmixer/KitchenAid/Kenwood: doe alle ingrediënten in de kom, roer met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat.

Werkwijze deeg maken in de broodbakmachine: doe alle ingrediënten in de bak van de bbm en laat 10 – 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand kneden. Volg verder het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), volg dan het recept vanaf het vormen. Bij gebruik van de deegstand koude kokosmelk en melk gebruiken.

Werkwijze deeg met de hand maken: doe alle ingrediënten in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort op een werkplek en kneed met de hand in 15 minuten tot een soepel deeg. Voeg geen extra bloem toe, het deeg wordt tijdens het kneden minder plakkerig.

1e rijs: vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met olie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur tot dubbel volume rijzen.

Vormen: stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes en maak er bolletjes van. Laat afgedekt ± 10 minuten liggen.

Maak slierten van de deegbolletjes. Rol iedere sliert op tot een losse spiraal. Leg de gevormde broodjes een paar centimeter uit elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier/bakmatje. Dek af met ingevet plastic folie.

2e rijs: laat de bolletjes afgedekt op kamertemperatuur in 45 – 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220º C.

Afwerking: bestrijk de broodjes vlak voor het bakken met gesmolten boter en bestrooi met wat rietsuiker.

Bakken: bak de broodjes in 12 – 15 minuten gaar en bruin.
Laat ze op een rooster afkoelen.

Bron: Uit de keuken van Levine.

Advertenties

2 Reacties to “Kokosbolussen van Levine”

  1. Levine juni 5, 2013 bij 5:32 pm #

    Lekker! Ga ze binnenkort ook weer bakken :-). Het lekkerst vind ik ze met aardbeien erop.

    • kookgekwilma juni 5, 2013 bij 8:26 pm #

      Ik had geen verse aardbeien in huis, helaas, maar een volgende keer zorg ik ervoor dat ik ze erbij heb! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: