Pastiera di formaggio e amaretto

3 Mei

Het is feest, want Kookgek Wilma bestaat vandaag precies 1 jaar!!! En bij feest hoort taart, dus heb ik een heerlijke Italiaanse taart gebakken voor dit heuglijke feit. En wat is dat jaar snel gegaan. Ik heb met heel veel plezier mijn recepten hier gedeeld en wil er nog lang niet mee stoppen!!! Komende zomer hoop ik in Italië weer genoeg inspiratie op te doen. Het recept van deze heerlijke taart komt (zoals meerdere recepten de laatste tijd) uit het boek van Gino D’Acampo. Het is geen taart die je “even” maakt. Je moet er echt wat tijd voor uittrekken. Ik ben er aan het eind van de middag mee begonnen en na het avondeten mee verder gegaan. Dat kwam qua tijd precies mooi uit. De taart is niet zo heel zoet als je zou denken, maar wel erg lekker!

pastieradiformaggieamaretto2

Ingrediënten:

voor het deeg:

  • 1 middelgrote eidooier
  • 1 el koud water
  • 180 gr bloem, plus wat extra om te bestuiven
  • snuf zout
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 el gemalen amandelen
  • 110 gr gezouten boter, koud, in blokjes

Voor de vulling:

  • 500 gr ricotta
  • 200 ml zure room
  • 2 middelgrote eieren
  • 2 el gemalen amandelen
  • 100 gr poedersuiker
  • 5 el amarettolikeur
  • 1 el grote rozijnen
  • 2 el geschaafde amandelen

Doe voor het deeg de eidooier in een kommetje, roer het water erdoor en zet opzij.

Zeef de bloem met zout, suiker en gemalen amandelen in een grote kom. Doe de boter erbij en wrijf alles met de vingertoppen tot het op fijn broodkruim lijkt. Meng met de vingertoppen het dooiermengsel erdoor tot het een stevig deeg is. Voeg als het te droog is nog een beetje koud water toe.

Leg het deeg verpakt in plasticfolie 30 minuten in de koelkast.

Rol het daarna op een bebloemd werkvlak uit tot een cirkel van 28 cm doorsnee. Bekleed een vlaaivorm met een losse bodem van 22 cm met het deeg en prik de bodem in. Zet hem 30minuten in de koelkast.

Verhit de heteluchtoven tot 180̊ C.

Bekleed de deegbodem met bakpapier en vul hem met bakbonen; Bak de bodem 15 minuten midden in de oven. Haal de vorm eruit en laat hem 5 minuten afkoelen. Verwijder de bakbonen en bakpapier en bak de bodem weer 6 minuten in de oven tot hij knapperig en lichtbruin is. Zet de vorm op een bakplaat.

Verlaag de oventemperatuur tot 150̊ C.

Klop voor de vulling de ricotta met zure room, eieren, amandelen, poedersuiker en amaretto in een grote kom tot een gladde massa. Giet hem in de deegbodem en bestrooi met rozijnen en amandelen. Bak de taart in het midden van de oven in 70 minuten gaar.

Schakel de oven uit en laat de taart nog 2 uur erin staan zonder de deur te openen.

Haal de taart uit de vorm en zet hem afgedekt met plasticfolie minstens 8 uur in de koelkast.

Haal de taart 30 minuten voor het aansnijden uit de koelkast.

Bron: De Italiaanse bakker thuis van Gino D’Acampo.

Pastieradiformaggieamaretto1

Advertenties

17 Reacties to “Pastiera di formaggio e amaretto”

  1. Maria mei 3, 2013 bij 8:07 am #

    Gefeliciteerd met je eerste jubileum! Zeker doorgaan, we beleven er een hoop plezier aan.

  2. Caroline Brouwer mei 3, 2013 bij 8:18 am #

    Hmmm wat lijkt me dat lekker! Gefeliciteerd met je eenjarig bestaan, dat er nog maar vele mogen volgen

  3. Blondie Kookt mei 3, 2013 bij 8:45 am #

    Gefeliciteerd met je ‘verjaardag’. Dat je nog lang zo door mag gaan.

  4. Marion mei 3, 2013 bij 9:07 am #

    Gefeliciteeerd. Ik kom geregeld langs. Deze taart ga ik zeker bakken. Ga zo door!

  5. Karin mei 3, 2013 bij 9:07 am #

    Gefeliciteerd!
    Wat een heerlijke taart weer, maar dat zijn we langzamerhand wel gewend op je blog. Ga maar lekker zo door.

  6. Italiaans koken met Antoinette mei 3, 2013 bij 9:49 am #

    Gefeliciteerd Wilma! En nog vele jaren graag!

  7. Maxime mei 3, 2013 bij 3:58 pm #

    Gefeliciteerd met het 1jarige bestaan van je site! Vind het een erg leuke site, met vooral lekkere recepten!

  8. Leonie mei 6, 2013 bij 1:45 pm #

    Ietsje te laat maar toch gefeliciteerd met de verjaardag van je blog. Ik zou zeggen gewoon zo doorgaan.:)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pastiera di formaggio e amaretto | Italiaans Culinair.Com - mei 3, 2013

    […] Het is feest, want Kookgek Wilma bestaat vandaag precies 1 jaar!!! En bij feest hoort taart, dus heb ik een heerlijke Italiaanse taart gebakken voor dit heuglijke feit. En wat is dat jaar snel gegaan. Ik heb met heel veel plezier mijn recepten hier gedeeld en wil er nog lang niet mee stoppen!!! Komende zomer […] Lees meer […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: