Paul Hollywood’s Ciabatta

29 Apr

Ik heb al vaker ciabatta gebakken, maar ik heb altijd problemen met het vormen van het brood. Het deeg is heel zacht en moeilijk te hanteren. Totdat ik het programma van Paul Hollywood op de BBC zag. Hij liet het deeg rijzen in een rechthoekige bak, die hij goed had ingevet met olie. Na het rijzen liet hij het deeg heel voorzichtig uit de bak glijden. Door de vorm van de bak was het deeg in een rechthoek op het werkoppervlak terecht gekomen. Met een deegsteker deelde hij het deeg in twee gelijke stukken en die rekte hij wat uit tot de juiste lengte. Daarna werden de broden op een bakplaat gelegd. De eerste keer dat ik dit recept maakte, had ik nog geen rechthoekige bak, maar liet het deeg rijzen in een grote ronde kom. Het vormen ging toen dus niet zo mooi. Voor de tweede poging had ik wel een rechthoekige bak gebruikt. Ik heb een groot stuk bakpapier met bloem en semolina bestoven en daar het deeg op laten glijden. Zo hoefde ik de moeilijke handeling van het overbrengen niet meer te doen. Het bakpapier met daarop de broden heb ik zo de oven in geschoven op mijn baksteen en na een kwartier heb ik het papier onder de broden verwijderd.

Ciabatta

Ingrediënten voor 2 broden:

  • 400 gr tarwebloem
  • 7 gr instant gist
  • 300 ml koud water
  • 2 el olijfolie (30 ml), plus extra om in te vetten
  • 7 gr zout
  • Semolina om te bestuiven

Meng de helft van de bloem, de helft van de gist en de helft van het water in een kom en roer het met een houten lepel goed door elkaar. Dek het af met plasticfolie en laat het tenminste 6 uur staan op kamertemperatuur.

Doe het deeg (de biga) in de kom van een keukenmachine met deeghaak en voeg het resterende bloem, de restende gist, het resterende water en olijfolie toe en kneed het 10-15 minuten. Voeg na 5 minuten het zout toe. Het deeg is goed als het uit te rekken is tot zo’n 30 cm.

Doe het deeg in een met olie ingevette plastic bak van 3 liter inhoud met een een afmeting van 20×20 cm en 12 cm diep (ik heb een bak van 20x25x10 cm). Dek de bak af en laat het deeg 1-2 uur rijzen.

Ciabatta2

Bestuif het werkoppervlak met gelijke hoeveelheden bloem en semolina. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Stort heel voorzichtig het deeg uit de vierkante bak op het bestoven werkoppervlak en snijd het in twee gelijke delen en probeer hierbij zo min mogelijk lucht eruit te drukken.

Ciabatta3

Pak de uiteinden van het deeg beet en rek het voorzichtig uit tot een lange ciabatta. Til het voorzichtig op en leg de broden op de bakplaat. Bestuif de broden met een mengsel van bloem en semolina.

Ciabatta4

Schuif de bakplaat in een grote plastic zak en laat het 15 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor tot 220̊ C.

Bak de ciabatta 30 minuten in de oven tot het gerezen en goudbruin is. Laat ze op een rooster afkoelen.

Bron: Paul Hollywood’s Bread.

Eén reactie to “Paul Hollywood’s Ciabatta”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Paul Hollywood’s Ciabatta | Italiaans Culinair.Com - mei 3, 2013

    […] Ik heb al vaker ciabatta gebakken, maar ik heb altijd problemen met het vormen van het brood. Het deeg is heel zacht en moeilijk te hanteren. Totdat ik het programma van Paul Hollywood op de BBC zag. Hij liet het deeg rijzen in een rechthoekige bak, die hij goed had ingevet met olie. Na het […] Lees meer […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: