Ossenhaas met gremolata

5 Apr

Zondag is voor ons de dag dat we gezellig met z’n viertjes rustig van het avondeten kunnen genieten. Doordeweeks is er altijd wel iemand die om één of andere reden ’s avonds vroeg de deur uit moet en op zondag gebeurt dat zelden, dus kook ik wat uitgebreider, wordt de tafel extra gezellig gedekt, zet ik brood erbij en schenken we voor de liefhebber een lekker glas wijn (en water). Ook probeer ik dan een dessert uit, iets wat we doordeweeks ook niet eten. Kortom, lekker eten en aandacht voor elkaar! Deze ossenhaasjes met gremolata waren heerlijk.

Ossenhaasmetgremolata1

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 ossenhaasjes (van 200 gr per stuk)
  • bloem
  • 2 dl olijfolie, extra vergine
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 dl rode wijn
  • 250 gr tomaten
  • 1 l groentebouillon
  • peper en zout

Voor de gremolata:

  • 1 biologische citroen
  • 1 fijngehakt takje peterselie
  • 8 eetlepels kookroom

Was de ossenhaasjes even onder koud, stromend water en wentel ze vluchtig door de bloem. Pel de ui en hak fijn. Doe de olie in een grote braadpan samen met 1 eetlepel fijngehakte ui. Leg de ossenhaasjes in de pan wanneer de ui glazig wordt en bak ze aan, zodat ze een korstje hebben.

Pel de knoflook en snipper fijn. Maak de wortel en de selderij schoon en snijd in kleine stukjes. Neem de ossenhaasjes uit de pan en doe de rest van de ui, de knoflook, de wortel en de selderij in de pan met een snufje peper en zout. Laat de groenten even stoven. Leg de ossenhaasjes opnieuw in de pan, draai ze om en bedruip ze met rode wijn. Laat de wijn verdampen. Snijd de tomaten in stukjes en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout. Leg een deksel op de pan, zet het vuur lager en laat tenminste 1 uur zachtjes sudderen, bedruip af en toe met een beetje bouillon.

Bereid de gremolata 5 minuten voor de ossenhaasjes klaar zijn. Rasp de schil van de citroen en doe samen met de peterselie en de room in een steelpan. Laat even doorwarmen.

Dien de haasjes warm op met de gremolata en giet er het braadvocht overheen. Serveer met groenten en aardappelen naar keuze.

Bron: De verleidelijke Italiaanse keuken, recepten van La Nonna van Cristina Bottari.

Ossenhaasmetgremolata2

NB: In de Zilveren Lepel zag ik het recept van Ossobuco met gremolata en daar werd voor de gremolata alleen citroenrasp en peterselie gebruikt. Zelf heb ik wel eens Ossobuco gemaakt naar een recept van Ursula Ferrigno en daar werd de gremolata gemaakt van citroenrasp, peterselie, knoflook en ansjovis. In het recept hierboven wordt er weer room toegevoegd. Hieruit maak ik op dat er dus verschillende variaties van gremolata mogelijk zijn. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: