Pitabroodjes

20 Mrt

Wij eten wel eens een broodje shoarma en dan koop ik van die voorverpakte pitabroodjes. In de Brood Bijbel zag ik dat het zelf maken van deze broodjes helemaal niet moeilijk is. Het recept is voor 6 broodjes, maar ik heb de ingrediënten verdubbeld en er 12 gebakken. Hier komen geen voorverpakte broodjes uit de winkel meer op tafel, maar alleen nog maar van deze lekkere zelfgebakken exemplaren!

Pitabroodjes3

Ingrediënten voor 6 stuks:

  • 230 gr tarwebloem
  • 4,6 gr zout
  • 6 gr instant gist
  • 1,4 dl lauwwarm water
  • 2 tl extra vergine olijfolie (=10 ml)

Zeef de bloem in een kom. Voeg de gist, het water en de olijfolie toe. En kneed dit alles in 5 minuten tot een glad en elastisch deeg. Voeg halverwege het zout toe. Doe het in een ingevette kom en dek het af met ingevette plasticfolie en laat het op een warme plek 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Sla het deeg terug. Verdeel het op een met bloem bestoven oppervlak in zes porties. Bol de porties op en dek ze af met ingevette plasticfolie en laat ze 5 minuten rusten.

Pitabroodjes1

Rol elke bol uit tot een ovaal van 5 mm dik en 15 cm lang.

Pitabroodjes2

Leg ze op een met bloem bestoven theedoek, dek ze af met ingevette plasticfolie en laat ze op kamer temperatuur 20-30 minuten rijzen.

Zet drie bakplaten in de oven en verwarm de oven voor op 230 ̊C.

Bak op elke bakplaat twee (of meer) pitabroodjes 4-6 minuten tot ze opbollen (bruin worden hoeft niet). Bak het pitabrood desgewenst in groepjes. De oven moet de voorgeschreven temperatuur hebben, anders bollen de broodjes niet op.

Laat de pitabroodjes op een rooster afkoelen tot ze nog net warm zijn en bedek ze dan met een theedoek, zodat ze zacht blijven.

Bron: de Brood bijbel.

14 Reacties to “Pitabroodjes”

  1. lttlprncss maart 20, 2013 bij 10:45 pm #

    Grappig!!, vandaag heb ik ook voor het eerst zelf de pita broodjes gemaakt, en ik had precies hetzelfde!, zo makkelijk, ik ga de voorgebakken (en niet lekker of goed te krijgen) broodjes niet meer in huis halen… het recept wat ik heb ik nagenoeg hetzelfde, alleen moest de oven op een hogere temperatuur volgens het recept, ga de volgende keer de 230 proberen!! Succes ook!!

    • kookgekwilma maart 20, 2013 bij 10:49 pm #

      Wat leuk! Ik heb de broodjes op de pizzasteen gebakken, ging perfect. Leuk werkje hè?

      • lttlprncss maart 20, 2013 bij 10:51 pm #

        Pizza steen staat op het verlanglijstje, heb het nu ‘oldskool’ op de bakplaat met bakpapier gedaan. Lekker!!

      • kookgekwilma maart 20, 2013 bij 10:53 pm #

        Kan ook natuurlijk. Soms heeft de Lidl pizzastenen in de aanbieding voor ca. €15,00 in het rond, maar ook rechthoekig. Misschien een idee?

      • lttlprncss maart 20, 2013 bij 11:03 pm #

        Ik zal eens kijken ja! Dankjewel voor de tip!

      • kookgekwilma maart 20, 2013 bij 11:04 pm #

        Graag gedaan!!

  2. Kathy maart 24, 2013 bij 6:39 pm #

    Ik heb nog even gesjoemeld en ze aan een kant ingesmeerd met wat melk zodat ze wat bruiner werden !

    • kookgekwilma maart 24, 2013 bij 8:13 pm #

      Je kan ze ook “opwarmen” in de broodrooster, dan worden ze ook wat bruiner!

  3. Marianne mjmb mei 9, 2013 bij 4:03 pm #

    Dag Wilma,

    Een vraagje. Kunje de pitabroodjes ook invriezen? Heb jij dat wel eens geprobeerd?
    Je hebt een hele leuke site. Ik ga eens wat van de door jouw uitgeprobeerde recepten ook uitproberen.

    • kookgekwilma mei 9, 2013 bij 4:09 pm #

      Hallo Marianne,

      Ik heb de pitabroodjes nog niet ingevroren. Ze gaan hier meestal direct op. Bedankt voor je reactie. Leuk dat je wat recepten gaat uitproberen.

      Groetjes, Wilma.

      • Marianne mjmb juli 17, 2013 bij 6:18 pm #

        Vandaag de pitabroodjes gebakken…2x keer het recept was precies genoeg. Wat was het makkelijk! Hier komen geen gekochte pitabroodjes meer in huis. Enne invriezen was dus niet nodig…

      • kookgekwilma juli 17, 2013 bij 6:24 pm #

        Leuk om te lezen!🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mediterrane groentebroodjes | kookgek wilma - maart 22, 2013

    […] 8 pitabroodjes […]

  2. Mediterrane groentebroodjes met kip | Ona Pona's recepten - maart 24, 2013

    […] pitabroodjes (zelfgebakken volgens het recept op Wilma’s […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: