Duits zuurdesembrood

13 Mrt

In de Brood Bijbel staan recepten van broden van over de hele wereld. Zo zag ik ook het recept van Duits zuurdesem brood. In het verleden kochten wij dat wel eens bij de supermarkt. Lekker stevig en smakelijk brood. Bij het doorlezen van het recept kwam ik er achter dat ik dit brood niet “zomaar” kon maken. Een goede planning was gewenst, want je begint al 36 uur van tevoren met het zuurdeegzetsel. Aangezien ik meestal op donderdag of vrijdag brood bak voor het weekend, ben ik er op woensdagavond mee begonnen. Eigenlijk een klusje van niks, dat zuurdeegzetsel, maar zonder dat heb je geen basis. Over het algemeen is het geen moeilijk recept. Je moet alleen wel rekening houden met de lange rijstijden. Het eindresultaat is een lekker smakelijk en voedzaam brood.

Duitszuurdesem1

Voor het zuurdeegzetsel:

  • 80 gr roggemeel
  • 0,8 dl warm water
  • snufje karwijzaad

Voor het deeg:

  • 15 gr verse gist
  • 3.15 dl lauwwarm water
  • 280 gr roggemeel
  • 150 gr volkorenmeel
  • 150 gr tarwebloem
  • 2 tl zout

Meng met je vingers het roggemeel, het warme water en het karwijzaad voor het zetsel in een grote kom tot een zachte pasta. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het zetsel 36 uur op een warm plek staan. Roer na 24 uur door.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de gist voor het deeg met het water en voeg dit gistpapje toe aan het zuurdeegzetsel. Meng alles goed.

Meng in een grote kom de meelsoorten voor het deeg met het zout en maak een kuiltje in het midden. Voeg het gistmengsel toe en maak een glad deeg door geleidelijk het omringende meel erdoor te kloppen.

Kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak in 8-10 minuten glad en elastisch. Doe het in een ingevette kom, dek het af met ingevette plasticfolie en laat het op een warme plek 1½ uur rijzen tot het volume bijna is verdubbeld.

Kneed het deeg zachtjes door op een met bloem bestoven oppervlak. Maak er een ronde vorm van en leg die met de naad naar boven in een met bloem bestoven mand of couronne. Dek het deeg af met ingevette plasticfolie en laat het op een warme plek 2-3 uur rijzen.

Duitszuurdesem2

Verwarm intussen de oven voor op 200° C. Keer het brood op de bakplaat en bak het 35-40 minuten. Laat het op een rooster afkoelen.

Bron: de Brood Bijbel.

Advertenties

2 Reacties to “Duits zuurdesembrood”

  1. wendelien maart 13, 2013 bij 10:14 am #

    Hoi Wilma ,

    Dat ziet er goed uit ik heb ook de broodbijbel geweldig boek ik ga dit brood ook binnen kort uitproberen .

    Gr Wendelien

    • kookgekwilma maart 13, 2013 bij 10:17 am #

      Hallo Wendelien,

      De Broodbijbel is idd geweldig. Heb er al heel wat uit gemaakt en wil er nog veel meer uit maken. Succes met bakken!

      Groetjes, Wilma.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: