Risotto con pecorino, olio e aceto balsamico

29 Jan

Dit recept is het bewijs van eenvoud in de Italiaanse keuken. Met weinig ingrediënten iets heel smakelijks op tafel zetten. Gebruik voor dit gerecht wel een goeie balsamico van een paar jaar oud. Niet uit een flesje wat je ook gebruikt voor de sla, maar een duurdere uitvoering zoals die je alleen gebruikt als verfijning van je gerecht. (proef het verschil en je begrijpt wat ik bedoel)

Ristottconpecorino

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1½l groentebouillon
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • ½ ui, ragfijn gesneden
  • 350 gr arboriorijst
  • ½ dl witte wijn
  • 80 gr pecorino, versgeraspt, plus extra om te bestrooien
  • balsamico, om te besprenkelen

Breng de bouillon in een pan aan de kook en laat hem op laag vuur staan.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een middelgrote pan en smoor de uien hierin glazig. Voeg de rijst toe en roer tot alle korrels een vettig laagje hebben, doe de wijn erbij en laat hem al roerend verdampen. Voeg een paar opscheplepels hete bouillon toe en blijf roeren tot de rijst hem heeft opgenomen. Doe er weer bouillon bij. Blijf op deze manier hete bouillon toevoegen tot de rijst al dente is, dat duurt meestal een minuut of twintig. Proef of er nog zout en peper bij moet.

Neem de pan van het vuur en klop de pecorino en de overgebleven olijfolie met een houten lepel door de risotto. Laat hem een minuut staan en schep hem dan op vier borden. Sprenkel een beetje balsamico over de risotto, bestrooi hem met wat pecorino en dien hem op.

Bron: Twee gulzige Italianen van Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: