Witte chocolade truffels

13 Jan

Joke Boon van BoonAppetite heeft regelmatig leuke weggeef acties. Zo won ik in oktober jl bij Joke het boek Chef over de vloer van Yuri Verbeek. Behalve dat er lekkere recepten in het boek staan, schrijft Yuri hierin ook over persoonlijke gebeurtenissen en ontmoetingen. Eén van de recepten die mij wel aansprak is die van witte chocoladetruffels. In de truffels is Pastis, een Franse anijslikeur (kan dus ook met Griekse Ouzo of Italiaanse Sambuca) verwerkt in combinatie met bitterkoekjeskruim . In plaats van bitterkoekjes heb ik Amarettikoekjes gebruikt en deze fijn gemalen in mijn keukenmachine. En de chocolade heb ik  “au bain marie” laten smelten, aangezien ik geen magnetron meer in huis heb. De truffels zijn erg lekker geworden, maar het hoge alcoholpercentage (45%) van de pastis is goed merkbaar, dus mijn advies is om er niet teveel achter elkaar te eten.

Wittetruffels

Ingrediënten voor ca. 20 truffels:

  • 150 gr witte chocolade in stukjes
  • 50 ml pastis
  • 50 gr bitterkoekjes

Doe de chocolade en de pastis in een schaaltje van aardewerk en verwarm 30 seconden op de medium stand in de magnetron. Roer door en verwarm opnieuw. Herhaal tot de chocolade volledig is gesmolten en spatel tot een glad mengsel.

Schenk het mengsel in een met vetvrij papier beklede braadslede of ondiepe bak, laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en plaats 2 uur in de koelkast zodat de chocolade volledig is uitgehard. Maal intussen de bitterkoekjes in de hakmolen van de staafmixer fijn en bewaar tot gebruik in een plastic voorraaddoosje.

Zet de fijngemalen bitterkoekjes klaar en neem het uitgeharde chocolademengsel uit de koelkast. Draai mooie gelijkmatige balletjes met een doorsnede van ca. 2,5 centimeter van het chocolademengsel en rol de truffels direct door de bitterkoekjes.

Bron: Chef over de vloer; recepten en verhalen van een chef-kok van Yuri Verbeek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: