Huzarensalade

2 Jan

Toen ik nog bij mijn ouders thuis woonde, maakte mijn moeder op oudejaarsdag altijd een huzarensalade. Mijn moeder maakte de schaal mooi op en centraal op de salade “schreef” zij met tomatenketchup uit de tube het nieuwe jaartal erop. Als we na het afsteken van het vuurwerk weer binnenkwamen, werd de salade aangebroken. Meestal was het zoveel, dat we het op 1 januari ook nog als avondeten hadden. Ik maak nog jaarlijks een salade, maar omdat we de hele avond al diverse hapjes en oliebollen nuttigen, eten we de salade de volgende dag (eigenlijk dus nog dezelfde dag). Wel zo makkelijk, want dan hoef je niet meer de keuken in. Ik weet van een aantal ingrediënten niet de precieze hoeveelheid, dat gaat meestal op het “gevoel”, dus misschien wil je zelf van het één of ander de hoeveelheden aanpassen.

Huzarensalade

Ingrediënten voor een flinke salade:

  • 1.5 kg vastkokende aardappelen
  • 5 à 6 eieren, hardgekookt, gepeld en kleingesneden
  • 1 ui, heel fijn gesneden
  • 1 friszure appel, geschild, klokhuis verwijderd en in kleine blokjes gesneden
  • augurken, naar smaak, kleingesneden
  • 1 klein blikje doperwten, uitgelekt
  • 75 gr. achterham, heel klein gesneden
  • 1 blikje corned beef, klein gesneden
  • Mayonaise, yoghurt, slagroom
  • peper en zout

Schil de aardappelen en kook ze met wat zout gaar. Giet de aardappelen af en laat ze afkoelen. Snijd de aardappelen in kleine blokjes en doe ze in een grote kom. Voeg de kleingesneden eieren, ui, appel, augurken, achterham en corned beef toe. Daarna de uitgelekte doperwten toevoegen. Meng dit alles goed door elkaar. Maak naar eigen smaak een hoeveelheid dressing van mayonaise, yoghurt en een beetje slagroom (hier weet ik dus niet de precieze hoeveelheden van). Doseer dit beetje voor beetje door de salade, want het mag niet te nat worden. Breng de salade op smaak met peper en zout en zet het een paar uur in de koelkast, zodat de diverse smaken kunnen intrekken. Maak voor het serveren de salade naar eigen idee mooi op.

Advertenties

6 Reacties to “Huzarensalade”

  1. geurvanmaillard januari 2, 2013 bij 2:18 pm #

    Herkenbaar. Bij ons was er elk jaar huzarensalade (idem bij de BBQ)

  2. Pauline januari 2, 2013 bij 2:27 pm #

    heerlijk dit maakte mijn oma vroeger ook altijd. Nog een heel gelukkig nieuw jaar en de beste wensen voor 2013 he. Dat het maar weer een lekker en culiniar jaar mag worden 🙂 Liefs Pauline

    • kookgekwilma januari 2, 2013 bij 3:28 pm #

      Hoi Pauline, zou het een echte Hollandse traditie zijn???
      Jij ook nog de beste wensen voor het nieuwe jaar en dat we maar veel lekkers mogen bakken en koken!

      Xx

  3. Willeke januari 2, 2013 bij 4:10 pm #

    Ik werk in de thuiszorg en daar vertelde oudejaarsdag een 92 jarige man dat hij ook een slaatje ging maken voor als (klein)kinderen kwamen op nieuwjaarsdag. Dat deed hij elk jaar en er werd al een maand over gepraat dat ze weer slaatje zouden krijgen.
    Lijkt er dus toch wel op dat het een soort nederlandse traditie is…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: