“Cassata” con Amaretti

5 Dec

Wie wat bewaard, die heeft wat. En ik bewaar nog wel eens wat. Vooral als het om lekkere recepten gaat. Zo heb ik een uitgave van Libelle Feestkoken uit 2005. En daarin staat een recept van een ijstaart waarbij je geen ijsmachine nodig hebt. Heb enig wat je nodig hebt, is ruimte in de vriezer, want daar moet de ijstaart een nachtje opstijven. Het is géén originele Italiaanse Cassata, maar meer een Semifreddo. Ondanks dat, is het gewoon een heerlijk dessert! Weer een goed recept voor de feestdagen, want het kan van tevoren gemaakt worden.

IMG_2575

Ingrediënten voor 12 personen:

  • 75 gr geschaafde amandelen
  • 180 gr fijne tafelsuiker
  • 6 eidooiers
  • 1/2 liter slagroom, lobbig geklopt
  • 200 gr kleine amaretti (Italiaanse bitterkoekjes)
  • 100 gr witte schuimkoekjes (meringues) verkruimeld
  • 100 gr gekonfijte kersen (bigarreaux)

Bereiden (kan 3 dagen van tevoren, moet 1 dag van tevoren):

Rooster de amandelen heel licht in een droge koekenpan. Laat ze afkoelen. Smelt de suiker met 2-3 el water op zacht vuur. Zet, als de suiker is gesmolten, het vuur hoger en laat het mengsel koken tot het zachte-balstadium (druppel een beetje van het mengsel in koud water, als het tot een zacht balletje gevormd kan worden is het goed) Klop de eidooiers tot ze in volume zijn verdubbeld. Voeg de siroop in een dun straaltje toe en blijf kloppen tot het mengsel koud is. Meng de helft van de slagroom met de amaretti en de schuimkoekjes en de andere helft met het eidooiermengsel. Spatel beide mengsels voorzichtig door elkaar en voeg ook de kersen en de amandelen toe. Schep het mengsel in een met plasticfolie beklede cakevorm van 1½-2 liter inhoud (ik gebruik een blik van 30 cm), dek af met plasticfolie en zet het een nacht in de diepvries. Haal de cakevorm uit de vriezer en stort de ijstaart op een mooie schaal. Snijd het in plakken en serveer…..

Bron: Libelle Feestkoken 2005

Advertenties

8 Reacties to ““Cassata” con Amaretti”

  1. Caroline Brouwer december 5, 2012 bij 12:27 pm #

    Echte Italiaanse cassata of niet; hij is verrukkelijk!

  2. gereon de leeuw december 5, 2012 bij 12:43 pm #

    Zoals je weet ben ik geen zoetekauw en dessertman. Maar ik heb twee favoriete desserts, warme griesmeelpudding met bigareaux meteen op je bord en opeten. En cassata in wat voor vorm dan ook, Is voor mij jeugdherinneringseten! Al helemaal op zo een dag als vandaag. Bravo bis!

  3. Pauline Weuring december 5, 2012 bij 12:56 pm #

    Ziet er heerlijk uit Wilma.. Ik ben dan ook dol op ijs en bitterkoekjes en slagroom en kersen… 🙂

    • kookgekwilma december 5, 2012 bij 12:58 pm #

      Dank je Pauline! Deze is heel lekker! Erg zoet! 🙂 Glaasje Spumante erbij……

  4. Ellen KIevit december 18, 2012 bij 2:35 pm #

    Zou er ook nog wat Amaretto-likeur in kunnen?

    • kookgekwilma december 18, 2012 bij 5:07 pm #

      Dat zou kunnen, maar ik weet het niet zeker. Die smaak is al aanwezig door de Amaretti koekjes. Anders gewoon een klein beetje proberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: